Anna beredd på nervdrama

avYlva Niklasson

NÖJE

Finalfavoriten: Jag hittade lugnet i Indien

Från nervös 16-åring i ”Idol”, till storfavorit i Melodifestivalfinalen.

Anna Bergendahl har ett nytt lugn när hon kliver upp på Globenscenen på lördag.

– Det är mycket tack vare Indien. Resan dit förändrade mitt perspektiv på allt, säger hon.

Foto: Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
favorit till osloresan Anna Bergendahl är på väg mot ett nytt jättekliv i karriären. Just nu är hon storfavorit till att vinna hela Melodifestivalen på lördag.

”Idol”-juryn jublade högt när de hörde henne sjunga första gången, och Anna Bergendahl slutade femma i tv-tävlingen.

Två år senare ställer hon upp som underdog i Melodifestivalens fjärde deltävling – och sopar mattan med rutinerade artister som Peter Jöback och Pernilla Wahlgren.

”Känns fantastiskt”

– Det är surrealistiskt. Jag kan fortfarande knappt tro att det är sant att jag vann över alla, säger Anna Bergendahl.

På lördag sjunger hon i Globenfinalen som storfavorit. Både spelbolagen och läsarna på aftonbladet.se tror att hon kommer ta hem hela Melodifestivalen och representera Sverige i Eurovision Song Contest i Oslo.

– Det känns fantastiskt att vara favorit. För ett tag sedan hade det inneburit en press som hade varit jobbig, men nu stärker det mig bara. Jag blev lätt pressad förr, nu för tiden har jag en annan inställning till allt, berättar hon.

Koll på känslorna

I ”Idol” plågades hon av skenande nerver och hade väldigt höga krav på sig själv. Nu har hon funnit ett inre lugn som ska hjälpa henne att kontrollera känslorna på lördag.

– Dels har jag blivit äldre. Dels var jag i Indien alldeles nyss och skrev ett projektarbete. Jag bodde på ett barnhem och besökte sjukhus och hälsocenter, det var en otrolig upplevelse. Jag fick verkligen perspektiv på allt – det gör att jag kan gå in med en lugn och positiv inställning till Melodifestivalen, berättar hon.

Belgiens Tom Dice.

Annas kanske största konkurrent om hon får tävla i ESC i maj är belgiska Tom Dice med bidraget ”Me and my guitar”. Hans framträdande är mycket likt Annas. Tom är en ung talangfull sångare som står ensam på scenen med sin gitarr och sjunger en ballad med innerlighet och känsla.

Anna gillar Tom Dice när hon ser hans bidrag.

– Han är fantastisk. Vilken röst! Jag ser honom inte som ett hot även om hans framträdande liknar mitt. Jag ser det som en ära att få möta en sådan artist, precis som jag känner inför att sjunga mot Jöback och Salem på lördag – de är ju mina idoler.

ARTIKELN HANDLAR OM