Björkman får mer makt över Melodifestivalen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-09

Christer Björkman får än mer makt över Melodifestivalen.

Efter Anna Bergendahls misslyckande i Oslo har SVT varit pressade att förändra den svenska Melodifestivalen.

Bland annat har musikprofiler och läsare luftat krav på Christer Björkmans avgång.

När SVT nu lanserar nya förändringar är Björkman kvar – med mycket mer makt än tidigare.

Som Nöjesbladet tidigare kunnat avslöja kommer Christer Björkman få mycket mer inflytande över Melodifestivalen. På programmets hemsida berättar schlagergeneralen om de nya förändringarna.

Den omtalade juryn kommer vara kvar säger Christer Björkman, men med mindre makt än tidigare. Juryn kommer att välja 15 bidrag och SVT kommer att välja lika många. Då kan SVT specialbeställa låtar från artister de vill ha med.

– Det är en jätteskillnad för oss. Förut har vi bara haft våra fyra jokrar, nu kan vi vara mycket mer aktiva i processen, säger Björkman.

Inte rädd för kritik

Det nya systemet innebär att Christer Björkman får möjlighet att vara med och välja hälften av alla bidragen i tävlingen.

Han har redan tidigare fått kritik för att han har för mycket att säga till om, och borde lämna över makten till någon annan.

– Det kommer säkert finnas de som tycker att det här är fel. Det kommer alltid finnas de som inte är nöjda. Det viktiga är att vi kan säkerställa kvalitén i programmet, säger Björkman.

Christer Björkman hoppas att de nya reglerna ska öka underhållningsvärdet och också förbättra Sveriges chanser i tävlingen.

Fler okända

Förra året fick en tidigare okänd upphovsman möjlighet att tävla i Melodifestivalen via den så kallade Webbjokertävlingen. Då var det bidraget Highlights & MiSt som fick chansen att tävla.

Det konceptet utökas till nästa år när två bidrag kommer komma från icke etablerade låtskrivare.

– Det har vi aldrig haft förut. Det är väldigt roligt. Vi behåller drömmen om att slå igenom och bli stjärna över en natt, säger Christer Björkman i en intervju på SVT.se.

Dessutom kommer man tillåta ett live-instrument på scen. Tidigare har allt varit playback.

Utländska upphovsmän

En annan stor förändring är att SVT nu för första gången tillåter utländska upphovsmän i tävlingen. Även om det måste vara i kombination med någon svensk tror Björkman att det öppnar dörren för fler upphovsmän och mer varierad musik.

– Vi tror att det här supersvenska behöver blandas upp, speciellt när vi kommer till Eurovision.

ANNONS