Blåslagen – men redo för ny fight

NÖJE

Downey Jr njuter av att vara 45 år och actionhjälte: Jag är expert på ämnet hur man inte gör dålig film

Foto: Tänkande hjälte Robert Downey Jr har två ­filmer om ”Iron man” bakom sig, samt en ”Sherlock Holmes”. Det har varit hårda inspelningar, men just rollen som actionhjälte har lett till att stjärnan fått en nytändning av sin ­karriär. ”Jag tycker att jag är en rätt smart kille och att jag vet vad jag gör”, säger han.

HOLLYWOOD. Klockan tickar för Robert Downey Jr, 45.

Han kände särskilt av det efter den krävande inspelningen av den andra delen av actionäventyret ”Iron man 2”.

– Jag är en blåslagen, medelålders man, säger han till Nöjesbladet.

Downey sticker inte under stol med att han trivs i rollen som actionhjälte.

Men när vi träffas på ett hotell i Beverly Hills tycker den oefterhärmlige stjärnan att det är smått ironiskt att han nått statusen nu, när han närmar sig ett halvt sekel.

– Det spelar ingen roll hur ung man ser ut. Man är alltid sin ålder. Numer när jag rundar ett hörn flyger alltid en navkapsel av, säger han.

– Nedräkningen började när jag föddes 1965. Redan när vi filmade ”Sherlock Holmes” funderade jag över hur mycket mer slagsmål jag orkar med.

Än måste han hålla ett tag till.

– Vi ska göra två filmer till i ”Iron man”-serien. Och vi börjar snart spela in uppföljaren till ”Sherlock Holmes”.

Mindre kampsport

Tränar du fortfarande kampsport?

– Inte lika schemalagt som förr. På den punkten citerar jag Robert Duvall som sa till Sean Penn i ”Colors”: ”Yeah, let’s just walk down the hill and fuck them all”.

Skulle det bli för mycket lär han inte ha några problem med att byta spår. Efter den oväntade succén med första ”Iron man” 2008 tillhör han Hollywoods mest efterfrågade skådisar.

Han har själv skämtat om att han erbjuds varenda film som ska spelas in.

– Jag överdrev. Om Jon Favreau, (”Iron man”-regissören) är den resonliga rösten personifierad är jag den okontrollerade hybrisen. Men ärligt talat är jag i ett fantastiskt läge. Jag är i det läge som jag brukade skrika åt mina agenter att jag ville vara i.

Nyligen utnämndes du till den tänkande mannens superhjälte.

Downey skrattar uppspelt.

– Bara för att man tänker gör det en till ”tänkande superhjälte”.

”Smart kille”

Kan det ställa till problem på inspelningarna?

– Jag tycker att jag är en rätt smart kille och att jag vet vad jag gör. Jag har medverkat i så många filmer som sög och jobbat med så många regissörer som verkligen visste vad de gjorde utom i just det fallet och var mästrande mot mig. Jag har en rad anledningar till varför jag anser mig vara expert på ämnet hur man inte ska göra en dålig film.

Har du mycket gemensamt med din rollfigur, Tony Stark?

– I första ”Iron man” var han en mycket coolare version av mig själv i min vardag. Min coolaste dag är aldrig lika cool som hans minst coolaste dag.

Stark älskar sin berömmelse. Gör du också det?

– Ibland gillar jag att stå i centrum och prata med folk. Men jag kan också uppskatta att resa anonymt och det är något jag fortfarande gör.

Hur hanterar du berömmelsen?

– Jag säger åt mig själv att inte göra så stor grej av det. Jag är så lyckligt lottad att jag haft sju liv där det har funnits olika förutfattade meningar om mig och just nu är det en riktigt bra period.