Ställer upp för systern

NÖJE

Här räddar Victoria Madeleine i Seattle

Foto: Kronprinsessan besökte i går svenska sjukhuset i Seattle. I dag ska Victoria träffa skolbarn, gå på modevisning och närvara vid en galamiddag.

SEATTLE/stockholm. Här räddar Victoria sin lillasyster – och charmar alla.

När Madeleine inte orkade åka gjorde kronprinsessan i natt succé på svenska sjukhuset i Seattle.

Hon poserade med bebiströjor och frågade allt om:

– Förlossningsvård, avslöjar sjukhuschefen Dan Dixon.

Foto: Victoria visade stort intresse för förlossningsvård - och fick en tröja med bebistryck.

Halv sju i torsdags morse klev Victoria på planet till USA för att medverka under svenskveckan i Seattle i sin lillasysters frånvaro.

Prinsessan Madeleine är knäckt efter den brutna förlovningen med Jonas Bergström. Två veckor har hon varit i New York och stöttas av sina väninnor, men än var hon inte redo att kliva fram i offentlighetens ljus.

I sista stund ställde hon in uppdraget som kungahusets representant i Seattle.

Därför besökte i natt kronprinsessan Victoria Swedish Medical Center under svenskveckan.

– Om det ställde till problem? Inte det minsta. Vi la bara till ordet kron- framför prinsessan i programmet, säger sjukhusets vd Calvin Knight.

Tomas Puuseep, vd för svenska Elekta som har ett långtgående samarbete med Swedish Cancer Institute, menar att Victoria inte verkade nedstämd av sin lillasysters avhopp.

– Hon var faktiskt väldigt glad och pigg, trots att hon borde ha varit trött av tidsomställningen efter att ha flugit så långt.

Fick plakett och tröja

I lobbyn tilldelade sjukhuset Victoria en plakett för hennes engagemang för sjukhusets verksamhet.

Hon fick också en vit t-shirt som egentligen syftar på klinikens verksamhet – men som skulle kunna tas som en passning inför hennes kommande liv som gift.

Victoria skrattade gott när hon läste på bröstet:

”I (hjärta) Swedish babies”.

Och då hade hon redan förhört sig om verksamheten.

– Hon var mycket intresserad av allt som rör förlossningsvård. Det är inte så konstigt. Både hon och hennes kompisar är ju i åldern för barnafödande, säger vice kommunikationschef på sjukhuset, Dan Dixon, till Aftonbladet.

Efteråt, när Victoria, livvakterna, UD-personal och assistenter, försvunnit kallade Knight besöket en ära.

– Vi har haft kungligheter här förut, bland annat medlemmar ur den saudiarabiska kungafamiljen. Men då var de här som patienter. Det här är första gången vi har friska kungligheter.

För kungafamiljen är uppdraget i Seattle väldigt viktigt. Besöket i de gamla svenskbygderna har diskuterats flitigt i familjen flera gånger enligt kungen.

”För en god sak”

– Jag tyckte att det var för en god sak. Vi kände att det var viktigt att någon skulle åka bort, det var ju Seattle, det är ju svenskvecka där, sa kungen förra veckan till Aftonbladet.

Egentligen skulle kungen själv ha åkt. Men uppdraget gick senare till Madeleine med följande motivering:

– Det passade någorlunda in i hennes intressen, förklarade kungen.

Hur resonerar Victoria kring att hon fick ta över uppdraget?

– Hon träder in och hjälper sin syster i det här uppdraget. Det här är ett viktigt uppdrag för Sverige, säger hovets informationschef Nina Eldh.

ARTIKELN HANDLAR OM