Linda Lindorff om mystiska sjukdomen: ”Besvärligt”

Linda Lindorff drabbades av en hudsjukdom 2015.

Läkarna vet inte vad som orsakar åkomman. Linda Lindorff har fått lära sig att leva med besvären.

”I mitt fall har jag haft det hyfsat lindrigt men ändå besvärligt med röda prickar runt ögonen och munnen och röd fnasig kliande hud runt näsan”, skriver hon på Instagram.

Linda Lindorff, 46, drabbades av perioral dermatit 2015. Hudsjukdomen går även under namnet flygvärdinnesjukan. Kvinnor drabbad i större utsträckning än män, vilket får läkarna att lägga sina pannor i djupa vecka. Vad som orsakar perioral dermatit är oklart.

– Det är små varblåsor. Jag har en väldigt mild form, men googlar man på det kan man se att det kan se helt sjukt ut. Det är en ganska ovanlig sjukdom som drabbar blondiner i 30-årsåldern, förklarade Linda Lindorff i en intervju med Expressen 2015.

Vi det tillfället kliade hela ansiktet, uppgav hon för tidningen. Men nu har hon lärt sig att tukta sjukdomen. Hon har medicinerats med tetracyklin och använder särskilt anpassade krämer.

Lindorff: ”Besvärligt”

”Sedan jag fick perioral dermatit har jag behövt lite hjälp då och då och nu har jag börjat lära känna mitt ansikte och vilka krämer det tål”, skriver hon på Instagram under torsdagen efter att ha unnat sig behandling hos en hudexpert.

”Jag har varit noga med att använda milda krämer utan parfym. Har så smått börjat lägga till andra krämer också och testat mig fram med hjälp av en vän som är hudvårdsexpert. Nu vet jag vad som funkar – tills vidare i alla fall. Skönt när man känner att huden är frisk och man kan ge det den kärlek den behöver utan att få kli och röda prickar”.

Nu har känningarna avtagit. Under två års tid har hon näst intill blivit kvitt besvären, men det har varit en jobbig åkomma att dras med.

”Ni som har perioral dermatit vet hur jobbigt det kan vara. I mitt fall har jag haft det hyfsat lindrigt, men ändå besvärligt med röda prickar runt ögonen och munnen och röd fnasig kliande hud runt näsan”, skriver hon vidare i inlägget.

”Kände mig som en fjällande ödla”

”Jag grät faktiskt en morgon över hur jag såg ut, kände mig som en fjällande ödla”, har TV4-profilen tidigare skrivit i sin blogg.

Perioral dermatit upptäcktes först hos en grupp amerikanska flygvärdinnor på 60-talet, vilket gett upphov till att den även kallas ”flygvärdinnesjukan”.

– Det är en hudåkomma där man får rödaktiga små utslag, nästan som finnar, och rodnad runt framförallt munnen. Det är en sjukdom som främst drabbar unga vuxna. Det är mycket vanligare hos kvinnor än hos män och misstas ibland för akne, men som tur är har de liknande behandling så ibland funkar det även om man råkar behandla fel, säger John Paoli, överläkare inom hud- och könssjukvård på Sahlgrenska universitetssjukhuset samt Skin Hudkliniken i Göteborg, och fortsätter:

Experten: ”Det är inget farligt”

– Men att det skulle vara vanligare hos blondiner har jag inte sett någon studie på. Kvinnor i 30-årsåldern är jättevanligt däremot. Orsaken vet man faktiskt väldigt lite om. Det finns olika teorier om överdosering av kortison, viss smink, hormoner och så vidare. Man vet att det är just kön och en viss ålder som drabbas av detta, men exakt varför och varför just kvinnor vet man väldigt lite om, tyvärr.

Kan det gå över av sig själv?

– Det kan det göra, om man har tur. Oftast sitter det kvar i många månader och ibland år. De som drabbas kan säkert intyga att det finns vissa veckor där det är lite bättre och sedan lite sämre och så går det fram och tillbaka på det sättet.

Vad ska man göra om man tror att man är drabbad?

– Man kan få behandling och beroende på svårighetsgraden använder man sig ibland av vanliga krämer som innehåller läkemedel som kan dämpa inflammationen, ibland behövs tablettbehandling som antibiotika. Man behöver inte oroa sig alls. Det är snarare ett kosmetiskt problem än en sjukdom och är ingenting farlig. Det ger ofta inte så mycket symptom heller som klåda, eksem eller smärta.

Nöjesbladet har sökt Linda Lindorff.

Publisert:

LÄS VIDARE