Därför är tatueringar populärare än någonsin

NÖJE

”Präster, poliser – alla tatuerar sig”

Fotomodeller och musiker.

Det är orsakerna till varför antalet tatueringar i Sverige har exploderat de senaste åren.

I Sverige gör 150 tatuerare tillsammans omkring 80 000 tatueringar varje år.

Så har det inte alltid varit.

För tio år sedan fanns det ungefär 30 tatuerare i Sverige som producerade en femtedel av dagens siffra.

Inte okej förut

– Ökningen har skett gradvis. Den gamla 60-talsstämpeln – att det inte är okej att tatuera sig – började luckras upp för tio år sedan, säger tatueraren Peter Nyberg.

Han har varit tatuerare i 13 år och ordförande i branschorganisationen Sveriges profesionella tatuerare i tre år, där han numera är sekreterare.

Peter Nyberg ser flera orsaker till varför allt fler väljer att tatuera sig. Tatuerarna har blivit bättre, motiven snyggare – men framför allt vill han tacka kändisarna.

– Många musiker började tatuera sig för några år sedan. Och de coola killarna blev ihop med fotomodeller, som i sin tur också började tatuera sig. Och då tänkte tjejerna att "om världens snyggaste tjej kan tatuera sig så kan jag också göra det". Det blev ringar på vattnet.

Unga påverkas starkt

Ytterligare en orsak till tatueringstrenden är – mod.

– Jag tror att många har velat ha tatueringar i flera år, men inte vågat för att de varit rädda för att folk ska reagera negativt, säger Nyberg.

I dag utgör målgruppen 18-35 år den största kundkretsen. Nyberg anser att det främst är den yngre generationen, 18-25 år, som är ”gigantiskt” påverkade av kändisar som tatuerar sig.

Har tatuerat präster

Men även många äldre väljer att pryda sin kropp med diverse motiv.

– Präster, poliser... alla tatuerar sig. När jag blev tatuerare trodde jag inte att jag skulle få tatuera präster. men det har jag gjort – tre gånger, säger Peter Nyberg.

Är det någon särskild tatuering du minns extra väl?

– Det var en äldre dam, runt 70 år, som ville ha en liten fjäril på skuldran. Hon sa att hon hade velat göra det hela sitt liv, men att hennes gubbe hade sagt emot. Men nu när gubben hade gått bort skulle hon passa på innan hon träffade en ny man med samma åsikt. Det var nog den fränaste kund jag haft, säger Peter Nyberg och skrattar.

– Sen tittade hon sig i spegeln och sa: ”Det här skulle jag ha gjort när jag var ung”.

Populära tatueringar

Peter Nyberg har varit tatuerare i 13 år. Här listar han de mest populära – och impopulära – tatueringarna just nu.

Expertens tips

Peter Nybergs tips till de som funderar på att tatuera sig.

Nicklas Hermansson