"Så som vi gör blir det inga problem"

NÖJE

SVT:s Hans Rosenfeldt svarar på kritiken mot Melodifestivalens Christer Björkman

I Aftonbladet har en rad artiklar publicerats där artister och branschfolk kritiserar Melodifestivalen för att vara ett envälde styrt av Christer Björkman.

Nu bemöter SVT:s programchef Hans Rosenfeldt kritiken.

Hur ser du på Christer Björkmans roll som tävlingsproducent i Melodifestivalen?

- Jag tycker att han gör ett fantastiskt bra jobb. Platserna för de tävlande är attraktiva och ibland uppstår missnöje och konflikter. Det vore märkligt annars.

Vad säger du om den senaste tidens kritik?

- Vi har ju valt en artist som är verksam i branschen och får därmed räkna med en del kritik. Hade vi i stället valt en musikredaktör eller liknande hade vi naturligtvis undvikit alla spekulationer om jäv. Men kvalitetsvinsten med Christer Björkman överväger den kritik vi får just nu.

"Full insyn"

Vad har du för insyn i hans arbete?

- Jag stämmer av regelbundet vilka tankar redaktionen har och jag lyssnar på alla bidrag. Vi går igenom gemensamt vilka som ska göra vad och varför. Jag har full insyn och är så delaktig som jag vill vara.

Så du vet vilka som är Christer Björkmans vänner?

- Jag vet inte vilka han räknar som sina vänner eller bekanta. Men vi satte ju stopp för att hans make skulle delta. Att han har vänner i branschen är väl inte så konstigt och det är klart att några av dem också kommer att vara med i tävlingen. Men samtidigt så väljer han ju bort vänner för personer han inte har någon relation till.

Finns det något i kritiken ni tar åt er av?

- Inte så som den har framställts.

Varför tror du att kritiken finns då?

- Melodifestivalen är kanske den enskilt viktigaste platsen att verka på. Om man då inte syns och verkar där är det väl ganska lätt att framföra kritik mot varför man inte gör det.

Ser du ingen som helst risk med att Christer Björkman har privata vänner i Melodifestivalens organisation?

- Det är en risk vi tar när vi väljer en person som är artist och som har kopplingar till Musiksverige. Men så som vi hanterar det hela uppstår inga problem.

Vad gör just Christer Björkman så unik?

- Hans kontaktnät och brinnande engagemang. Vi skulle naturligtvis kunna byta ut honom men har inte funnit någon anledning till att göra det eftersom vi då ändå skulle byta ut honom mot en person med samma branschkännedom.

"Obefogad kritik"

Är kritiken obefogad gällande att Christer Björkman ska ha valt bort SVT-anställda ur Melodifestivalenredaktionen?

- Han har ingenting med personalbesättningen att göra. Kritiken är fullständigt obefogad.

Men han väljer ju ut juryn som väljer ut jokrarna?

- Nej, han väljer ut juryordföranden. Skulle det vara ett problem innebär det att Jovan Radomir som är ordförande också är Christer Björkmans marionettdocka vilket inte är sant. Men visst, vill man se konspiratoriskt på det hela så.

Du tycker alltså att Melodifestivalens jury är helt oberoende av Christer Björkman?

- Ja, det tycker jag.

Men flera av hans privata vänner sitter ju i juryn?

- Men de gör ju sina egna val. Man får vara väldigt konspiratorisk för att tycka att det är ett problem.

Pontus Hammarlund