Inte utan min mamma

NÖJE

Scarlett Johansson är överallt – tack vare sin målmedvetna morsa

Foto: Obs! Montage.

Bakom varje framgångsrik man står det som bekant en kvinna.

Tydligen står det en sån bakom nästan varje ung framgångsrik skådis också.

En mamma. Och manager. En mammager helt enkelt.

Scarlett Johanssons heter Melanie. När Scarlett var sju år sa någon till hennes mamma att ”Dina ungar skulle passa i en reklamfilm”. Melanie var idel öra och tog med alla sina barn till en agent. Men det var bara äldsta brodern Adrian som fick uppmärksamhet, något som bara gjorde Scarlett än mer besluten att lyckas. Dessvärre gick det inte så jättebra att få reklamfilmsroller. Castingmänniskorna tyckte allt som oftast att Scarlett hade för mörk röst. Hon blev mer och mer frustrerad och beslöt sig till sist för att sluta med reklam och satsa all energi på filmroller. Lektionerna på Lee Strasberg Theatre Institute betalade sig snart, hon fick en roll i en off-Broadwaypjäs mot Ethan Hawk. Hennes första filmroll blev i filmen ”North” som åttaåring. Sedan imponerade hon i ”Manny & Lo”, ”Mannen som kunde tala med hästar” och ”Ghost world”. Men det var den sedermera Oscars -nominerade rollen som jetlaggade och alienerade Charlotte i ”Lost in translation” som tog henne från ”the next big thing” till ”the big thing”. Nu när hon är 19 kan hon kalla sig för filmveteran, hon har gjort 18 filmer de senaste elva åren.

Hennes tacksamhet mot sin mamma ger hon uttryck för i nästan varje intervju. Hon tackar henne för saker som att hon lärt henne mottot ”Hjulet som gnisslar får oljan”. Hon tackar också för att hon lärde henne att se film som liten, Scarlett ville vara Judy Garland i ”Vi möts i St. Louis”. Men bilden av mamman har blivit ljusare och ljusare i takt med framgångarna. Riktigt så Sörgården-härligt lät det inte i en intervju gjord i tidningen Index 2001. Då sade Scarlet:

”Mamma uppmuntrade alltid oss att se på massor av film. Jag blev traumatiserad av det när jag var liten -
Min mamma köpte en D&G-klänning till mig. Först ville jag lämna tillbaka den för den fick mig att se naken ut.fatta, hon lät oss titta på vad vi ville. Jag såg ”När lammen tystnar” när jag var typ åtta.”

Eller lyssna på det här.

”Min mamma köpte en D&G- klänning till mig. Först ville jag lämna tillbaka den för den fick mig att se naken ut. Den var så smickrande att jag blev skrämd av den först. Jag kände inte att jag kunde ha på mig den ute.”

Scarlett var högst 16 år vid intervjutillfället.

Hur deras förhållande ser ut är det väl ingen mer än just de som vet. Men klart är att det skvallras i Hollywood. Det sägs att Melanie vill att Scarlett ska bete sig moget, så som man kan förvänta sig av någon som förutspås att bli nästa Meryl Streep. Det sägs också att Scarlett reagerade mot det genom att bete sig extremt barnsligt och okontrollerat när mamman hälsade på under inspelningen av ”Synergy”. Ja, det påstås till och med att hon gick in i sin trailer och målade i målarböcker i ren protest.

Scarlett kommer vi framöver att få se i filmer som ”Love song for Bobby Long, ”Perfect score” och ”Mission: Impossible 3”. Melanie kommer nog låta höra om sig, på ett eller annat sätt.

Bildextra

Läs mer

Tidigare artiklar

Sofia Larsson