Ulrika Jonsson

Tv-stjärnan om stödet till Sverige: ”Jag kanske blir attackerad”

avBenjamin Andrée

Det är snart 40 år sedan hon flyttade från Sverige till England.

Men Ulrika Jonsson är svensk ända in i själen.

– Det är inget jag väljer, det är bara så jag känner, säger hon till Nöjesbladet.

Fotbollstokiga programledaren och tv-stjärnan Ulrika Jonsson, 50, flyttade från Sverige till England redan som 12 åring.

Hon inledde sin framgångsrika karriär som väderflicka i tv och har sedan varit programledare för en lång rad tv-program i engelsk tv, bland annat ”Gladiatorerna”. Hon vann också ”Celebrity Big Brother” där hon enligt rykten förhandlat till sig ett mångmiljongage.

Ulrika var även programledare för ”Eurovision Song Contest” i Birmingham efter att England vunnit med Katrina and the Waves och låten ”Love shine a light”.

Genom åren har hon varit lika omskriven för sin framgångsrika karriär som för sitt privatliv, främst den stormiga kärleksaffären med dåvarande engelska förbundskaptenen Sven-Göran ”Svennis” Eriksson.

1 av 2 | Foto: GEP/ZJXF / WENN
Ulrika Jonsson tror och hoppas på Sverige.

”Får se hur folk reagerar”

Men fotbollsintresset har hon med sig hemifrån.

– Intresset kommer helt klart från min pappa. Han tog med mig på Bajen-matcher redan när jag var 6 år. Sen var jag fast. Så jag har fått det med modersmjölken, eller ja, från pappa, men du fattar, säger hon.

Stämningen i fotbollstokiga England har förändrats genom åren tycker hon.

– England har haft en väldigt taskig attityd mot sitt landslag i många år. För det har inte gått så bra på länge. Allt de pratar om är att de vann VM 1966 och de är ju några år sedan, säger hon och fortsätter:

– Men nu känns det helt annorlunda. Det är ett nytt lag och en ny förbundskapten som verkar vara lugn och skön. Så nu finns det åter hopp och alla tror att England kommer att vinna imorgon.

Det är med blandade känslor Ulrika laddar inför matchen.

– Jag känner mig jättestressad och väldigt nervös över hur det ska gå. Men det ska bli så spännande och kul också. Jag ska gå och handla mat imorgon bitti och då ska jag ha min Sverige-tröja på mig. Vi får se hur folk reagerar, jag kanske blir attackerad, säger hon och skrattar.

”Då blir jag knäckt”

Vilket lag vill du ska vinna?

– I mitt hjärta och i min själ så vill jag att Sverige vinner. Det är inga frågor på det. Det är inget jag väljer, det är bara så jag känner. Även barnen håller på Sverige. När jag frågade vilket lag de håller på så svarade alla utan att tveka att de håller på Sverige. Det är kul.

Hur tror du att det går i matchen?

– Det blir nog inte så mycket mål. Sveriges försvar är ju kanon och målvakten är helt suverän. Men det hade varit ljuvligt om det blev 2 - 1 till Sverige. Jag vill bara inte att det går till straffar. Det är det värsta sättet att avgöra en match. Då blir jag knäckt.

Kommer du titta?

– Absolut! Jag har bjudit över vänner och familj så vi tittar tillsammans. Det blir lite alkohol och massa god mat. Och fotboll. Jag har bott i England i 39 år men jag är svensk. Det är inte ofta Sverige och England möts i ett så här stort sammanhang så jag måste göra något speciellt av det här. För det här är väldigt speciellt för mig.

ARTIKELN HANDLAR OM