Zannah Hultén är död: ”Vi är förkrossade”

avLeo Pettersson

Artisten, sångpedagogen och musikproducenten Zannah Hultén har gått bort 62 år gammal.

För bara några veckor sedan satt hon med i juryn för TV4-programmet ”Stjärnornas stjärna”.

– Vi är förkrossade av nyheten att Zannah gått bort, säger programmets exekutiva producent Hans Abrahamsson i ett uttalande till Nöjesbladet.

Sedan tidig ålder började Zannah Hultén att turnera som sångerska och artist. Hon har genom åren även coachat flera kända artister och musikgrupper. Däribland Robyn, Orup, Veronica Maggio, Ola Salo, Icona Pop och Red Hot Chili Peppers.

Nu senast har hon varit aktuell som jurymedlem i TV4:s nya underhållningsprogram ”Stjärnornas stjärna”.

– Vi är förkrossade av nyheten att Zannah gått bort. Hon var en fantastisk person som vi fått äran att lära känna. Alla våra tankar går till Zannahs nära och kära, säger Hans Abrahamsson, exekutiv producent för ”Stjärnornas stjärna” i ett uttalande.

Frida Skogh, pressansvarig för programmet, hälsar att det är den enda kommentaren som lämnas i nuläget kring Hulténs borgång av respekt för hennes anhöriga.

1 av 3 | Foto: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå
Zannah Hultén i mars 2018.

Dottern: ”Vi har behov att sörja själva”

På Instagram skriver Zannah Hulténs dotter att hon somnade in på söndagen.

”De som känner oss vet att vi är mer än mor och dotter och bästa vänner. Vi är själsfränder genom alla universum. Hennes hjärta är mitt och mitt hjärta är hennes. För alltid. Jag skriver bara det här för jag vet att folk behöver veta det så jag inte behöver svara på några frågor. Hela vår familj ber om att bli respekterade i vårt behov av ha tid att sörja för oss själva, så vi vill helst inte bli kontaktade.”

Ytterligare detaljer kring hennes plötsliga bortgång är i nuläget oklara. Zannah Hultén blev 62.

”Obeskrivligt sorgligt”

Nöjesjournalisten Jan Gradvall, som sitter med i juryn för ”Stjärnornas stjärna”, skriver om den tragiska nyheten på Instagram.

”Orkar egentligen inte skriva något, men frågor börjar strömma in... var vänliga respektera att detta blir min enda kommentar. Den fantastiska Zannah Hultén och jag var tillsammans expertkommentatorer i ”Stjärnornas stjärna” i TV4. Varje minut med henne var ljus. Detta är bland det roligaste jag gjort. ”

Han skriver att hon var tvungen att lämna programmet den 7 april.

”Hon bad oss att enbart säga ”av personliga skäl”. Vi kände alla att hon var oersättlig, i de senaste 3 programmen har jag fått köra själv. Nu i kväll kommer beskedet från Zannahs dotter att Zannah har somnat in. Det är obeskrivligt sorgligt. Det är bara drygt 3 veckor sen vi satt där. Alla tankar till Zannahs familj och enormt stora vänkrets”, skriver Jan Gradvall.

Även Babben Larsson skriver om Hulténs borgång på Twitter.

”Läser just att min kära fina sångpedagog Zannah Hultén gått bort. Otroligt sorgligt”, skriver hon.

Ola Salo: ”Tack för allt du lärt mig”

Artisten Ola Salo, som tidigare arbetat med Zannah Hultén och som nu är i final i ”Stjärnornas stjärna där hon var jurymedlem, skriver på Instagram om sin sorg.

”Jag är så tacksam för allt du gav mig. För allt du lärt mig. I min studio ligger saker jag fick av dig, ett kassettband med harpor och skratt, en bild föreställande kroppens chakran. I mina öron ringer dina glädjetjut för att få igång rösten, i mitt hjärta glittrar dina livfulla ögon, jag känner värmen som fyllde kroppen när du tittade på mig med fullständig förståelse och uppmärksamhet. ”Du är ju Puck, i En midsommarnattsdröm”, sa du. Och jag blev för alltid din Puck”, skriver han.

Han skriver också om hur kul det var att arbeta med henne nu under våren.

”Du var dig lik: Samma värme, seende blick och kärleksfulla närvaro. Jag vände mig åter till dig, letade upp dig i sminklogen, när jag var nervös inför nya utmaningar. Du fick mig att slappna av och tro på min förmåga, än en gång. Du var dig lik, men jag såg att något besvärade dig. En spänning i kroppen jag inte sett innan. Ändå gav du som vanligt så mycket av dig själv.”

”Svårt att sätta ord på det”

Managern Tomas Lingman har känt Zannah Hultén i många år.

– Framför allt har vi jobbat ihop många gånger men vi har även blivit vänner och haft mycket kontakt genom åren. Förutom sångcoachning har hon även jobbat med management, precis som jag, så vi har haft många gemensamma intressen.

Han beskriver henne som en varm person.

– Hon var alltid mån om att människorna runt omkring henne mådde bra. Hon var omtänksam. Det är svårt att sätta ord på det just nu, säger Tomas Lingman.

Fotnot: I en tidigare version av Nöjesbladets artikel stod det att Zannah Hultén blev 52 år. Det var felaktigt. Hon blev 62 år. Vi ber om ursäkt för misstaget.

ARTIKELN HANDLAR OM