Ashley Judd stämmer Harvey Weinstein

avTT

Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Ashley Judd stämmer Harvey Weinstein. Arkivbild.

Den amerikanska skådespelaren Ashley Judd stämmer filmproducenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier. Han anklagas för att ha förstört hennes karriär för att hon inte ville ha sex.

En stämningsansökan har lämnats in i en domstol i Santa Monica, Kalifornien. Enligt Judd såg Weinstein till att hon förlorade en roll i "Sagan om ringen" 1998 genom att smutskasta henne. Hon ska ha nekat honom sex ungefär ett år tidigare, i ett hotellrum där han träffat henne under förespeglingar att han skulle diskutera affärer.

Enligt stämningsansökan använde Weinstein "sin makt inom nöjesindustrin för att förstöra Judds rykte och begränsa hennes möjligheter att hitta jobb".

Weinsteins talesperson uppger i ett uttalande att han varken svärtat ned Judd eller lagt sig i hennes karriär.

Stoppade Judd från ”Sagan om ringen”

Filmproducenten sade inför inspelningen av "Sagan om ringen"-trilogin att Judd "var en mardröm att jobba med" och att hon borde undvikas till varje pris, har regissören Peter Jackson tidigare berättat i en intervju med mediebolaget Fairfax i Nya Zeeland, skriver AFP.

Ashley Judd var en av de första kvinnorna som i oktober förra året anklagade Weinstein för sexuella trakasserier, som pågått under flera decennier.

Hon säger i ett uttalande till The New York Times att eventuella framtida pengar från stämningen ska gå till rörelsen Time's up, som vill sätta stopp för ojämställdhet och sexuella trakasserier på arbetsplatser världen över.

ARTIKELN HANDLAR OM