Özz Nûjen

Özz Nûjens vändning om Janne Josefsson: ”Han försökte bara göra sitt jobb”

Av: 

Mathilde Albinsson

NÖJE

Janne Josefssons intervju med Özz Nûjen för ”Uppdrag gransknings” räkning har blivit en snackis.

I intervjun går komikern till verbal attack mot journalisten och kallar honom ”creepy gubbe”.

Nu ångrar Özz Nûjen sitt agerande – och öppnar för att göra om intervjun.

– Nej, vad ska jag göra det för? Jag är inte intresserad av att ställa några mer frågor, säger Janne Josefsson till Nöjesbladet.

Janne Josefssons intervju med Özz Nûjen i SVT:s ”Uppdrag granskning”, som publicerades i slutet av april, blev en omtalad historia. Programmet fokuserar kring den terrormisstänkte Rakhmat Akilov, som säger i förhör att han betalades svart för att renovera två sommarhus som Özz Nûjen äger tillsammans med sin storasyster.

Till slut går Özz Nûjen med på att träffa Janne Josefsson för en intervju.

Filmar med egen kamera

Özz Nûjen tar med sig en egen kamera, filmar intervjun och lägger upp den på sin Youtube-kanal. I intervjun tillbakavisar han Janne Josefssons uppgifter upprepade gånger och går dessutom till verbal attack mot journalisten. Han kritiserar Janne Josefssons arbetsmetodik och kallar honom ”creepy gubbe” eftersom hans systers söner svarat i telefon vid flera av Jannes kontaktförsök.

Intervjun får snart spridning och blir en snackis. Men inte bara på det sätt Özz Nûjen önskat.

På söndagen skriver komikern på Expressens kultursida att han har fått många starka reaktioner på intervjun, både för och emot honom. Nu ångrar han sitt agerande mot Janne Josefsson och öppnar för en ny intervju där han svarar på frågorna.

För Nöjesbladet utvecklar han sitt resonemang i ett sms.

”Jag är ledsen att intervjun med Janne blev som den blev och att jag uppfattades som otydlig. Jag var vid den tidpunkten både skärrad och väldigt ledsen att så många använde detta ohyggliga terrordåd där barn har dött, där folk förlorat sina nära och kära, som ett slagträ för att äntligen kunna svartmåla mig (Min syster befann sig till exempel bara någon hundra meter ifrån själva dådet)”, skriver han och fortsätter:

Nûjen: ”Borde varit mer ödmjuk”

”Och när sen även en del svenska politiker och partisympatisörer hoppade på det tåget och traditionella nyhetsmedier rapporterade och med bilder och rubriker förknippar en med en vidrig terrorist som man aldrig pratat med, sett eller umgåtts med, då händer det något med en, tyvärr, och ja jag borde inte ha låtit mina känslor komma i vägen för en proffsigare och vänligare intervju från min sida, jag borde ha varit mer ödmjuk mot Janne. Janne gjorde bara sitt jobb, det borde jag med ha gjort.”

Özz Nûjen ringer därefter upp.

– Hade jag inte varit den jag var så hade ju ingen brytt sig, säger han.

– Jag har levt under enormt hot, press och hat, och min familj också. De som sätter igång sådana här misstänkliggöranden, och särskilt i det här fallet där jag inte ens varit inblandad, det har varit jättejobbigt och känslosamt för mig och mina nära och kära.

Özz Nûjen och Janne Josefsson.

Men hans invit till Janne Josefsson står ändå kvar. Trots allt ses han gärna igen för en ny intervju.

– När man är i ett sådant tillstånd som jag var, så ledsen, då blev det som det blev. Det är jag ledsen för och det ber jag om ursäkt för.

Janne Josefsson är dock inte intresserad av att göra en ny intervju med Özz Nûjen.

– Jag tänker inte svara honom. Han ångrar väl sig djupt naturligtvis och det får han gärna göra och han får gärna ringa. Han har, milt uttryckt, stor brist på självinsikt och har väl problem med sin verklighetsuppfattning. Annars hade det aldrig gått till på det sättet. Det var ändå en av de mest förunderliga intervjuer jag gjort, och jag har varit med om mycket, säger Janne Josefsson.

Josefsson: ”Finns ju inte på kartan”

Han menar att Özz Nûjen uppenbarligen missförstått syftet med intervjun.

– Att han skulle agera så på grund av att jag på något sätt skulle ha anklagat honom för att stödja en terrorist, det finns ju inte på kartan. Att han skulle kunna veta att Akilov skulle bli terrorist? Det var ju inte det jag intervjuade honom om, säger Janne Josefsson och fortsätter:

– Han anklagade mig för att vara ”creepy” och att jag skulle ha ringt barn. Jag trodde ett tag att det var en ståupp-grej han kanske skulle spela upp på scen. Det var en märklig person. Nej, vad ska jag göra en ny intervju för? Jag är inte intresserad av att ställa några mer frågor.

Özz Nûjen svarar:

– Janne är proffs. Han gör som han vill. Vi är alla vuxna individer och vi måste ta ansvar för vårt eget agerande. I det här fallet får jag bara respektera Janne för den han är. Återigen så vill jag bara säga att jag är ledsen att intervjun blev som den blev och att jag borde varit tydligare. Men det blir lätt så när man är ledsen och känslorna tar över.

ANNONS EXTERN LÄNK

3 för 2 på damtrosor hos Lindex! Få den billigaste på köpet. Rabatten dras av i kassan. Handla här

Lindex

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE

SVT-ankaret Cecilia Gralde om de svåraste nyhetshändelserna, småbarnsåren och pandemin

ÄMNEN I ARTIKELN

Özz Nûjen

Janne Josefsson

Uppdrag granskning