Joel Kinnaman filmar i Sverige igen

Joel Kinnaman i Cannes.
Joel Kinnaman i Cannes.

CANNES. Sedan flera år tillbaka bor och jobbar Joel Kinnaman i Los Angeles. När han hoppade på nya internationella filmen ”Horse boy”, visste han inte att Film i Väst var inblandade.
– Det blev som en bonus, att få ”komma hem” och filma, större delen av min tidiga karriär var ju i Göteborg och övriga väst-Sverige, säger han.

”Horse boy” bygger på en bästsäljande bok av Rupert Isaacson som kom på svenska år 2010 med titeln ”Hästpojken: En fars kamp för att hjälpa sin son”. Det är den sanna och hjärtevärmande historien om hur Rupert, hans fru Kristin och deras autistiske son Rowan åkte till Mongoliet för att med hjälp av mycket ridning och möten med schamaner få sonen att må bättre.
Deras kamp skildrades även i en dokumentärfilm som kom samma år.
Nu blir det alltså spelfilm av historien. Lite inspelning i Sverige, mycket i Mongoliet.
Joel Kinnaman spelar pappan, franska stjärnan Léa Seydoux mamman.


Filmens båda stjärnor har träffats för första gången bara några timmar tidigare.
– Hon verkar speciell och häftig, säger Joel.
Léa Seydoux själv är inte som tidigare hade utlovats på plats på Film i Västs pressmöte, hon har fullt upp som en i tävlingsjuryn på filmfestivalen.
Joel ser fram emot att filma i Sverige och att kanske få träffa gamla arbetskamrater från början av karriären. Han ser fram emot samarbetet med israeliske regissören Ari Folman. Och att få göra en tung dramatisk roll.
– Det har varit väldigt kul att göra mycket kommersiella actionroller i Hollywood, jag gillar verkligen det, men det blir som en gåva att få kasta sig över en sådan här roll i stället.

Hur har du det med hästar, då? Gick det inte lite snett under ”Arn”-inspelningen?
– Det var en stor stridsscen och en statist som hade en lans råkade träffa rakt på ballarna på min häst. Den blev ju tokig och började skena. Jag tvingades hoppa av. Men annars kan jag faktiskt rida hyfsat bra. Så det är inga problem.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN