Ny förundersökning mot Lasse Kronér – tidigare läggs ned

Efter begäran från Massi Fritz: ”För att inleda förundersökning krävs egentligen inte så mycket”

Av: Jakob Meijer

Publicerad:
Uppdaterad:

Åklagare har beslutat att inte återuppta förundersökningen mot Lasse Kronér om sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning och sexuellt ofredande.

Men samtidigt väljer man, efter begäran från målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz, att inleda en förundersökning om kränkande fotografering.

– För att inleda förundersökning krävs inte särskilt mycket. Här har framkommit tillräckligt många uppgifter för att det ska finnas anledning att inleda förundersökning, säger överåklagare Mikael Björk på Utvecklingscentrum Göteborg.

I slutet av januari lades förundersökningen mot Lasse Kronér gällande sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, samt sexuellt ofredande av en tidigare kvinnlig SVT-praktikant ner. Kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz valde att begära överprövning av beslutet.

Nu meddelar överåklagare Mikael Björk på Utvecklingscentrum Göteborg i ett pressmeddelande att de har beslutat att inte återuppta förundersökningen mot ”SVT-profilen”.

När Nöjesbladet når Björk vill han inte bekräfta att det rör sig om Lasse Kronér.

– Jag nöjer mig med att konstatera att det är en programledare, säger han.

Åklagarmyndighetens presstjänst bekräftar dock att det handlar om Lasse Kronér.

”Sms:en finns inte längre”

Mikael Björk säger till Nöjesbladet att han gör samma bedömning som tidigare åklagare.

– När det gäller det sexuellt ofredandet består det av, enligt målsäganden, ett mycket stort antal oönskade sms-meddelanden. Delvis med sexuellt innehåll. De sms:en finns inte längre i behåll. Under förundersökningen så har en person tagit del av vissa av de här sms:en, en av programcheferna på SVT, och hon har beskrivit innehållet som flirtigt och halvbuffligt. Men eftersom sms:en inte längre finns kvar blir det svårt att bevisa att sexuellt ofredande har begåtts.

Vad gäller sexuellt utnyttjande av person i beroende ställning ska det ha framgått att Lasse Kronér inte haft något inflytande över vilka som anställts.

– Målsägande har haft uppfattningen att hon har varit beroende av programledaren för att få anställning på SVT. Hon har också haft uppfattningen att programledaren har utnyttjat det här övertaget genom att skaffa sig sexuella fördelar av det. Men det har under förundersökningen ganska tydligt framgått att programledaren inte har något inflytande över vilka som anställs i produktionen. Det avgör programchefen eller projektledaren. Möjligtvis att programledaren har något att säga till om vem som skulle bli producent i de olika produktionerna. När det är på det viset finns det ingen beroendeställning.

Lasse Kronér vill inte kommentera

Enligt Mikael Björk ska Elisabeth Massi Fritz, i samband med överprövningen av nedläggningsbeslutet, även begärt att en förundersökning om kränkande fotografering inleds.

– Det är samma målsägande, och hon har i något förhör berättat om detta, säger Mikael Björk.

Han säger att ”programledaren” inte är delgiven misstanke om brott.

– Förundersökningen är precis inledd och vi har inte hunnit vidta några egentliga åtgärder i det ärendet, säger han.

– För att inleda förundersökning krävs inte särskilt mycket. Här har framkommit tillräckligt många uppgifter för att det ska finnas anledning att inleda förundersökning.

Lasse Kronér
Foto: TT
Lasse Kronér

Nöjesbladet har varit med i kontakt med Lasse Kronér som inte vill kommentera.

– Att de går vidare är upp till dem, jag vet inte vad de vill få ut. Åklagaren lade extremt mycket tid på det här, tyvärr, eftersom det finns mycket annat att lägga tid på, och kom tillbaka att det finns absolut ingenting att gå vidare med, sa han när kvinnan och advokat Massi Fritz överklagade det förra friandet.

Han har också berättat om anklagelserna och medieuppbådet som följt tagit honom hårt.

– Åklagaren har lagt tre månader på att genomlysa det jag blivit anklagad för, varken polis eller åklagare har ens pratat med mig vilket betyder att det är helt taget ur luften. Jag tycker att det är grymt jobbigt. 

Nöjesbladet har sökt Elisabeth Massi Fritz.

Publicerad:

LÄS VIDARE