Fejkad nyhet sprids – om att Tommy Körberg stoppas av SR

Körberg: Säkert för att jag ger Åkesson en känga

Av: Torbjörn Ek, Viktor Adolfsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Tommy Körberg används för att sprida en falsk nyhet i sociala medier.

Enligt den helt påhittade artikeln skulle Sveriges Radio ha stoppat hans version av ”O helga natt” att spelas i radio.

– Jag ger Jimmie Åkesson en känga i min adventskonsert, det kanske är därifrån det kommer, säger Körberg.

Tommy Körberg, 70, brister ut i skratt när han får höra om den falska nyheten om honom som sprids i sociala medier.

”Vi har fått nog av skrålande vita män”. Så står det i rubriken på en fejkad nyhet från ”Nya Allehanda” som använder sig av adressen flurryfeed.com. I texten hävdas det att Sveriges Radio stoppat Tommy Körbergs version av ”O helga natt” i jul.

Körberg: ”Det är larvigt”

Det hänvisas också till ett påhittat pressmeddelande från SR och den fiktiva presschefen ”Kicki Duyulabmi”.

– Det här är fake news, det uttrycket har ju Donald Trump redan myntat så bra. Det är bara att använda sitt sunda förnuft och inse att det är larvigt, säger Tommy Körberg.

Trots att ”artikeln” är uppenbart fejk eller satir har den fått över 8 000 delningar på Facebook, och i det Facebookkopplade kommentarsfältet under texten är det många som gått på hela historien.

”Det jävligaste är att vi inte har möjligheten att bojkotta SR och SVT – utan vi tvingas betala oavsett vad vi tycker om deras utbud - är detta inte att likna vid en diktatur!”, skriver en person som kommenterat texten.

”Denne Kicki Duyulambi är väl åtalbar? Hur fick hon för övrigt anställning på SR?”, skriver en annan person om den alltså helt påhittade ”presschefen”.

1 av 2 | Foto: Stina Stjernkvist / TT
Tommy Körberg.

Sveriges Radio: ”Det är inte sant”

Tommy Körberg har sina misstankar om vilken typ av personer som skulle kunna ligga bakom den fejkade nyheten.

– Det låter som ett skämt mot någon som tycker att pk-klimatet har blivit lite för trångt. Jag har ju varit med och skrivit på Kjell Bergqvists enkät, så de tycker kanske att jag behöver få mig en känga också av deras högerpopulism, säger han.

– Jag ger Jimmie Åkesson en känga i min adventskonsert, det kanske är därifrån det kommer.

På Twitter har flera personer hört av sig till Sveriges Radio för att fråga varför de stoppar ”O helga natt”, något som fått företagets sociala medier-redaktörer att rycka ut och förklara vad satir är och att de inte stoppat den klassiska jullåten.

”Nej, vi har inte förbjudit ’O helga natt’ med Tommy Körberg. Det är ett påhitt från en webbsida som säger sig vara en satirsajt. Det är olyckligt om någon tror på det”, skriver SR i ett svar till en användare.

Inför julen har flera andra nyheter spridits snabbt på sociala medier där flera visat sig inte stämma. Så sent som i onsdags skrev Aftonbladet om raseri mot en skola där pepparkaksgubbar uppgavs vara förbjudna i luciatåget – något som inte alls visade sig stämma.

Publicerad:

LÄS VIDARE