Ghost-sångaren och domaren är frimurare – advokaten: ”Jäv”

Kräver att rättegången tas om – Domaren: ”Det får hovrätten bedöma”

Uppdaterad 2019-08-05 | Publicerad 2018-11-29

Domaren dömde till Ghost-sångarens fördel.

Men nu visar det sig att de båda är med i samma hemliga sällskap.

Därför kräver bandmedlemmarnas advokat att tingsrätten återigen tar upp fallet.

Domaren dömde till Ghost-sångaren Tobias Forges fördel i oktober.

Forge slapp redovisa bandets ekonomi för sina forna bandkollegor som stämt honom och bandmedlemmarna dömdes också att bekosta Forges rättegångskostnader på drygt 1,3 miljoner kronor.

Men nu visar det sig att Tobias Forge och domaren, Henrik Ibold, ingått i samma hemliga sällskap. Båda är medlemmar i Frimurarorden i Linköping där tingsrättsförhandlingen hölls.

Anklagas för jäv

Det har fått bandmedlemmarnas advokat att lämna in en begäran till hovrätten om att domaren ska förklaras jävig och att fallet återigen ska tas upp i tingsrätten.

De tidigare bandmedlemmarna i Ghost, Martin HjertstedtHenrik Palm, Mauro Rubino och Simon Söderberg stämde sångaren Tobias Forge i april 2017 och krävde att han skulle redovisa bandets samtliga intäkter och kostnader under åren 2011 till 2016 för att sen kunna kräva honom på ersättning.

Bandmedlemmarna hävdade att de haft en överenskommelse om att dela på intäkterna men att Tobias Forge undanhållit inkomster från spelningar och turnéer i flera år. Forge å sin sida har hävdat att han är ensam skapare bakom Ghost och att de övriga bara varit inhyrda musiker. Därför fanns ingen anledning att ge dem någon insyn i bandets ekonomi.

Ingått i samma sektion

Tingsrättens dom från i oktober har överklagats till hovrätten och nu kräver bandmedlemmarnas advokat att fallet omprövas efter att det upptäckts att domaren ingår i samma frimurarorden.

I ett yrkande som lämnats in till Göta hovrätt begär advokaten att rättegången ska tas om i tingsrätten. I yrkandet hävdar advokaten att domaren Henrik Ibold och Tobias Forge både före och vid tidpunkten för förhandlingen i tingsrätten ingått i samma sektion i det hemliga sällskapet. Dessförinnan ska de också ha ingått i samma så kallade loge, en mindre underavdelning till sektionen.

Domaren: Upp till hovrätten att bedöma

Nöjesbladet har sökt Tobias Forge för en kommentar.

Nöjesbladet har varit i kontakt med Henrik Ibold som hänvisar till det han tidigare under dagen sagt till Östgöta Correspondenten, där säger han angående jävsanklagelserna:

– Det får hovrätten bedöma. Jag kan inte ha någon åsikt om det i min roll som den som pekas ut som jävig. Det får man överlämna till någon annan att avgöra.

På tidningens fråga om det känns olustigt att anklagas för jäv svarar han:

– Nej, det gör det väl inte. Jag tror inte att hovrätten kommer att anse att det är jäv.

ANNONS