Rapace om kvinnors ansvar i MeToo

Av: 

TT

Noomi Rapace.
Noomi Rapace.

Kvinnors ansvar saknas i MeToo-debatten. Det tycker skådespelaren Noomi Rapace som säger att kvinnor går med på att "spela spelet".

– De har klivit in och varit delaktiga i "gamet" och använt det till sin fördel, säger hon till Svenska Dagbladet.

När skådespelaruppropet #tystnadtagning publicerades i början av november, som en följd av MeToo-kampanjen, hade Noomi Rapace skrivit under.

Samtidigt tycker den svenska Hollywoodstjärnan att många kvinnor har varit en del av problemet och att deras ansvar saknas i debatten. Hon beskriver det som att de har ”spelat spelet och klättrat”.

– Det skulle inte funka för producenter och regissörer att spela det spelet om ingen gick med på det, förstår du vad jag menar? Det äckliga är när det blir en maktspegel: när någon har mycket makt och andra är desperata. Då gör folk våld på sig själva eller låter någon annan göra det, säger Noomi Rapace till Svenska Dagbladet.

Själv har hon haft tur, säger hon, men berättar för tidningen att Harvey Weinstein velat göra henne till en Oscarsvinnare.

– Jag vill inte vinna någon jävla Oscar. Jag vill inte spela ditt spel. Jag är inte till salu. Det är något som jag alltid haft starkt rotat i mig, säger hon.

Noomi Rapace är aktuell i Netflix-filmen ”Bright” tillsammans med Joel Edgerton och Will Smith.

Publisert:

LÄS VIDARE