”Reklamen ovärderlig”

Av: Martin Nilsson

Publicerad:

Så använde Chris bröllopet för att odla affärsrelationer med amerikanska miljardärfamiljer

1 av 3 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
”Pr-mässig fullträff” Bröllopet mellan prinsessan Madeleine och Chris O’Neill var ett ypperligt tillfälle att odla affärsrelationer. Bland gästerna fanns flera av Chris affärsbekanta. Pr-experten Carlos Cancino kallar evenemanget för ”pr-mässig fullträff” i Dagens Industri. Börsanalytikern Mats Jonnerhag håller med: ”Namnet är ju satt på kartan. Chris O’Neill har gått och gift sig med en svensk prinsessa vilket gett publicitet i hela världen”, säger han.

Chris O’Neill och prinsessan Madeleines bröllop var en storslagen historia – för brudgummens varumärke.

– Det här är ovärderlig reklam för Chris, säger analytikern Mats Jonnerhag.

Investerare, riskkapitalister och förmögna bankirer.

På den kungliga vigseln var Slottskyrkan full av miljardärer – och under bröllopsnatten festade kungligheter tillsammans med både svenskt och internationellt näringsliv.

Karl Johan Persson, vd för Hennes och Mauritz, fanns med på gästlistan tillsammans med bland annat Stena AB:s verkställande direktör Hans Eric Brodin.

Flera miljardärer

Även kända namn från Chris O’Neills umgänge bland finans­eliten i New York syntes i kyrkan och på Drottningholm.

Till exempel 54-årige John Chandris, god för 4 miljarder kronor och barnbarn till grundaren av det grekiska rederiet Chandris.

Även Whitney Kroenke, från släkten Walton som äger butikskedjan Walmart, fanns på plats i Stockholm. Familjen beräknas ha en förmögenhet på 800 miljarder kronor.

Många av gästerna bodde på Grand Hôtel – och sågs äta frukost i Bolinderska palatset i går förmiddag.

– Vi är bekanta och gör affärer med honom, säger en bröllopsgäst på Grand Hôtel till Aftonbladet medan en surf­platta visar vigselceremonin i ett klipp från finanstidningen Bloombergs hemsida.

En annan tidig frukostgäst berättar att hon besökte bröllopet tillsammans med sin make – en förmögen bankman i New York.

Gynnar affärerna

Att det svenska kungahuset har nära band med närings­livet är ingen hemlighet.

Kungen syns ofta i sällskap med höga chefer på svenska bolag och representerar Sverige i sällskap med Svenskt Näringsliv på resor i världen.

Också bland Made­leines vänner finns näringslivet representerat.

Flera bedömare tror att Chris O’Neills inträde i den svenska kungafamiljen kommer att gynna hans affärer.

Viktiga familjer

Chris O’Neill är delägare och analyschef på det lilla finansbolaget Noster Capital, som bland annat står bakom fonden Noster Global Value.

I fjol förvaltade fonden runt en halv miljard kronor.

– För de mindre fonderna är förmögna familj­er viktiga. De institutionella investerarna går inte in i så små fonder och då behöver de få rika privatpersoner att investera, säger en källa i hedgefond­branschen till Dagens industri.

Carlos Cancino, grundare av pr-byrån Konsensus, säger till tidningen att bröllopet är en ”pr-mässig fullträff”.

– Giftermålet har gett honom spaltkilometer i internationell press och har satt honom och firman på kartan, säger han till DI.

Börsanalytikern Mats Jonnerhag, med 25 års erfarenhet från finansvärlden, håller med.

– Namnet är ju satt på kartan. Chris O’Neill har gått och gift sig med en svensk prinsessa vilket gett publicitet i hela världen. Det är ovärderlig reklam för fonden, det är jag övertygad om, säger han.

Gömmer skattepengar

I fjol kunde Aftonbladet avslöja detaljer kring Noster Capitals arbetsmetoder och visade hur pengar slussats vidare till skatteparadis.

Kort därefter svarade Chris på kritiken och lovade, via sin advokat, att inte befatta sig med investeringar i Sverige.

Att han avsagt sig en kunglig titel och svenskt medborgarskap är också kopplat till affärsverksamheten.

– Att tjäna pengar är otroligt viktigt för honom just nu. Det är också anledningen till att Chris inte vill ta emot prinstiteln – då får han betalt av staten och det vill han inte, har en vän och tidigare kollega berättat för Aftonbladet.

Noster Capital

Noster Capital är en hedgefond som i slutet av 2011 var värd cirka 460 miljoner kronor.

Enligt årsredovisningen för 2011 blev vinsten elva gånger större än året innan.

Fonderna förvaltar miljardbelopp åt rika investerare.

Arbetsmetoderna har dock kritiserats för rovkapitalism.

Hedgefonderna ägnar sig åt blankning, vilket innebär att man säljer lånade aktier för att senare köpa tillbaka dem till en lägre aktiekurs.

Metoden har tillskrivits en stor roll i den senaste finanskrisen.

Aftonbladets granskning i fjol visade även hur Noster Capital slussade vidare miljonbelopp till skatte­paradis i både Västindien och Nordamerika.

– Detta är långt­gående, accepterad och vanlig praxis ­inom investeringsbransch­erna, sa Chris via sin advokat i ett uttalande till ­Aftonbladet.

Publicerad: