The Sounds

Maja levde rock 'n' roll-livet fullt ut

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Maja Ivarsson var mycket frispråkig om allt i sitt liv

Tänk vad en och en halv timmes ”Så mycket bättre” kan förändra bilden av en människa.

Alla har hört ”Living in America”. Få har förknippat The Sounds sångerska Maja Ivarsson med så värst mycket mer än den där refrängen.

I går lärde vi känna en stolt kvinna som är både tuff, skör och frispråkig.

Vad var bra?

Väldigt, väldigt mycket.

Till att börja med verkar Maja Ivarsson vara en rätt så underbar människa.

Hon berättade frispråkigt om sin tuffa uppväxt. En frånvarande och alkoholiserad pappa som dog tidigt. En styvfar som slog henne. En mamma som såg till att åtminstone barnen alltid hade mat på bordet. En bästis som var prostituerad och dog av en överdos knark. Hur hon och de andra i The Sounds började repa och repa och repa innan de väl tog ut sin musik till en publik.

Snacka om att man unnar henne den framgång de sedan fick.

Men succéen kunde också Maja Ivarsson berätta intressanta saker om och se tillbaka på med viss självdistans. Hur hon gick på och svalde myten med sex & drugs & rock 'n' roll och hur det slutade med missbruksproblem och en tid på ett behandlingshem.

För mig som tyckt att The Sounds = ”Living in America” och just inte så mycket mer, har programmet varit en höjdare, då jag upptäckt hennes storhet som sångerska och scenartist och att The Sounds nog har rätt så många fler bra låtar.

Hon och Darin är de två som har vuxit mest i mina ögon under programserien.

Det var också väldigt rörande att se hur nära just de kommit varandra och hur glada båda två blev när Maja verkligen tyckte om Darins version av ”Seven days av week”.

Musikaliskt var Miss Li som vanligt kanon, men allra bäst var Olle Ljungströms känsliga och nerviga tolkning av ”Rock'n roll”, en låt vars text han, med sina missbruksproblem, förstås också lätt kunde ta till sig.

Vad var dåligt?

Egentligen inget speciellt, men måste vi nu hitta något i den här kategorin, så blev det väl inte direkt kanon-tv varken av karateövningarna eller drakbyggena och -flygningarna.

Magnus Ugglas försvenskning av ”Living in America” – ”Jag skiter i Amerika” – var väl i ärlighetens namn också mer rolig än speciellt bra. Och även om Sylvia Vrethammar lyckades göra någon slags släpig, cool, sexig bossanova av ”Hej hej Monika”, kvarstår faktum: det är en jävla skitlåt!

Kvällens snyftare

Det var inga tårar som sprutade rakt ut i tv-rutan, direkt, men Maja Ivarsson var väldigt berörd och såg ut att vara nära gråten i stort sett vid varje framförande av hennes låtar och i samband med att hon kramade om artisterna efteråt.

Frågan är om hon inte är den artist hittills som blivit allra gladast av att få höra de andra tolka hennes låtar.

Kvällens Åh fan

Att Maja Ivarsson var med och skrev ”Hej hej Monika”, under pseudonymen Nancy Blond. Låten blev en enorm lands- och sommarplåga år 2004 med Nic & the Family, där Nic stod för Nicolaj Schröder, sångaren i bandet och en av medkompositörerna till låten. Han har senare även gjort sig känd som programledare för barnprogram i tv, som skådespelare i filmen ”Hata Göteborg” och nu senast i höst i titelrollen i musikalen ”Kal P Dal” i Malmö.

Snacka om att Maja här gjorde något som ligger väldigt långt från The Sounds…

Kvällens replik

Olle Ljungström, efter att Maja Ivarsson kramat om Miss Li efter hennes uppträdande. Och han var inte ironisk, det är bara hans sätt att uttrycka sin spontana känsla inför hur mycket artisterna tycker om varandra:

– Vilken jävla julafton! Vi sitter verkligen och ger varandra stjärtmys. Det är väldigt häftigt, det är faktiskt det, det är faktiskt väldigt häftigt.

Kvällens mest saknade

En ny troschock.

Nej, skojade bara. Och hade det blivit någon sådan, skulle jag inte på något sätt ha kommenterat den, vis av mitt klumpiga misstag häromveckan.

Maja Ivarsson pratade i och för sig inte alls om ”troschocker”, men hon berättade om varför hon har satsat på en så energifylld stil på scenen med mycket bensparkar, något som inneburit att det då och då indirekt blivit just ”troschocker” i samband med att hon fotograferats vid The Sounds konserter eller när hon har uppträtt i ”Så mycket bättre”.

ANNONS

Rea upp till 50 % hos Cervera! Passa på att klicka hem dina favoriter här!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

The Sounds

Maja Ivarsson

Så mycket bättre

Missbruk