Siewert Öholm

”Svar direkt” har förföljt dem i 31 år

Av: 

Frasse Levinsson

NÖJE

Siewert Öholm vill inte jämföra tv-programmen

Siewert Öholm och Anders Tengner har grävt ner stridsyxan.

Men den klassiska drabbningen i "Svar direkt" har satt sina spår.

– Jag tyckte han behandlade mig fel, säger Anders Tengner.

Nöjesbladet var på plats i våras när Siewert Öholm, 76, och Anders Tengner, 54, försonades under inspelningen av ”Siewert och sågklingan”. Då hade de inte pratat med varandra sedan den legendariska hårdrocksdebatten i ”Svar direkt” år 1984 – en tv-händelse som gått till historien. Den då 23-årige musikjournalisten Anders Tengner som hade skrivit om hårdrocksbandet W.A.S.P fick bära hundhuvudet för bandets brutala framtoning då han skrivit om dem tidningen Rocket.

– Jag tyckte att han behandlade mig fel och att han var feg som inte ville träffa mig innan eller efter programmet och att upplägget inte presenterades för mig i förväg, säger Anders Tengner.

Vill inte jämföra med ”Paradise Hotel”

I efterhand kan Siewert Öholm förstå att Tengner kände sig utsatt och välkomnar en dialog om dagens tv-kultur och den aktuella mobbningsdebatten.

– Det är en del av en utsorteringskultur som vi har. Den diskussionen tycker jag är riktig att föra fortfarande. Du ju allt från ”Paradise hotel” till ”Fångarna på fortet” som bygger på den här idén, säger Siewert Öholm.

Kan man inte likställa den situationen du satte Anders i situation med det som händer i ”Paradise hotel”?

– Nej, absolut inte. Det finns inga som helst likheter, därför att han utsätts inte för jämförelser. Det är ingen som värderar hans kompetens på det sättet. Det vi värderade var hans ansvar för sin kompetens. I utsorteringssåporna åker du ut för att du inte duger. Det är en orimlig människosyn, säger han.

Men ni placerade ändå en 23-årig musikjournalist som kanske inte hade jättemycket ansvar för W.A.S.P.S existens i den här utsatta situationen?

– Jo, men han var ju ändå chefredaktör för tidningen som förde fram det. Att han var 23... jag var ju också rätt mycket yngre på den tiden. Och det fanns jämngamla med honom i redaktionen. Så det var inget utnyttjande av en ung och aningslös kille, säger han.

Fick dödshot

I ”Siewert och sågklingan” berättar Öholm att han fick utstå mycket hat och hot i samband med ”Svar direkt”.

– Det fanns direkta dödshot. De klottrade på väggen i trapphuset där vi bodde att ”Siewert ska dö”. Vi hade ett hus ute i skärgården där man hotade att sätta eld på det. Jag tyckte att det var väldigt obehagligt. Men det gick över ganska fort, säger Siewert Öholm till Nöjesbladet.

ANNONS

Lyko ger dig allt inom skönhet – just nu till superpriser! Winter Sale.

Extern länk från Lyko SE

Handla nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Siewert Öholm

Paradise hotel

Anders Tengner

W.A.S.P.

SVT, Sveriges Television