Dan Ekborg knäcktes – av sin mamma

avFrida Söderlund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: DANIEL NILSSON
Dan var 13 år gammal när pappan, komikern Lars Ekborg, dog och från den stunden handlade allt om hur han skulle fylla pappans skor.

Mammans hårda ord knäckte skådespelaren Dan Ekborg.

Försoningen kom först åren innan hennes död.

– Hade jag inte gått i terapi, då hade vi nog aldrig umgåtts de här sista åren, säger han i kvällens
”Renées brygga” på TV4.

När skådespelaren Dan Ekborg, 60, skulle börja scenskolan sa hans mamma; ”är du tvungen att skämma ut din pappas namn”.

Dan var 13 år gammal när pappan, komikern Lars Ekborg, dog och från den stunden handlade allt om hur han skulle fylla pappans skor. Något han där och då inte ens ville själv.

Men när han väl gjorde sitt yrkesval tog mammans ord hårt på honom, berättar han i kvällens avsnitt av ”Renées brygga” på TV4.

– Då var jag ju helknäckt alltså. Det är nästan som att trycka på en knapp, om folk säger till mig att ”det där kommer du inte klara av”, eftersom jag hört det hela mitt liv, att jag aldrig blir lika bra som min pappa, säger han i programmet.

Gjorde motstånd

Åttiofem år gammal sa mamman att han aldrig hade lyckats utan hennes motstånd. Mamman och sonen försonades i slutet.

– Hade jag inte gått i terapi, då hade vi nog aldrig umgåtts de här sista åren. Det hade jag inte klarat, att ha en relation och strunta i vad hon säger för elak kommentar, säger han.

– Men sen sa hon fantastiska saker till mig på slutet. Hon sa ”du är ju bättre än pappa någonsin har varit”. Vi hann få rätsida på det, men väldigt många år var det inte så.

I programmet frågar programledaren Renée Nyberg, 49, om han någonsin gjorde motstånd mot sin mamma under åren.

– Jag tror att jag gjorde allt. Jag tog till och med en vattenslang och sprutade allt vad jag orkade på henne tills hon sattes på backen, säger han.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM