Sanna Bråding: ”Jag har gjort fem aborter”

”Vi måste sluta skuldbelägga tjejer som gör det”

I sitt nya radioprogram Pira & Bråding i P3 berättar Sanna Bråding att hon har gjort fem aborter. Ett ämne hon inte har velat prata om tidigare.

– Det finns så mycket tabu kring det. Väldigt få pratar om det, men vi måste sluta skuldbelägga de tjejer som gör det. Vi tjejer är ofta bäst på att skuldbelägga oss själva, säger hon till Nöjesbladet.

Hon blev gravid fem gånger – trots att hon provade i princip alla preventivmedel.

Nu berättar radioprofilen Sanna Bråding för första gången om att hon genomgått fem aborter, i sitt nya radioprogram ”Pira & Bråding” i P3.

Första gången hon fick reda på att hon var gravid var strax innan nyår 2003. Hon trodde inte att hon kunde bli det. Hon hade precis fått sin mens och en läkare hade sagt till henne att det förmodligen var omöjligt då hennes kropp var förstörd av anorexi.

Hon ville inte inse att hon var gravid, trots att hon hade tydliga tecken.

– Jag tänkte, testar jag mig inte så vet jag inte, och då är jag inte gravid. Det var en sån total förnekelse, säger hon i programmet.

Svimmade av smärta

Sanna Bråding bestämde sig för att göra en medicinsk abort.

– Min relation var inte stabil. Jag hade precis börjat träffa killar och började bli kvinna, från att ha krigat mot min kvinnlighet under hela min uppväxt, säger hon.

Hon beskriver det som en fruktansvärt smärtsam process.

– Allt kom ut på toaletten. Jag svimmade av och kände aldrig mer. Aldrig mer. Aldrig mer att jag går igenom det här.

Men det hände fyra gånger till. Sanna Bråding provade det mesta – p-piller, minipiller och kopparspiral. Men hon tålde inte hormoner och kroppen stötte gång på gång ut spiralen. Hon blev samtidigt allergisk mot latex, och kunde därför inte använda kondom.

– Det spelade ingen roll hur många skydd jag hade, jag blev ändå gravid. Det kändes ironiskt. Det var inte som att jag sket i det. Jag hade en specialistläkare som sa att de inte visste vad de skulle göra med mig, säger hon till Nöjesbladet.

Tvekade inför sista aborten

Den värsta aborten var den sista, 2012, säger Sanna Bråding. Då var hon nära att behålla barnet.

– Jag kände att jag var redo att vara mamma, men min kille försvann, säger hon i programmet.

– Jag tänkte att jag skulle göra det själv, men det fanns någon tanke som skrämde mig, är det rätt? Ett barn ska ju ha en pappa. Den aborten gjorde jag väldigt mycket mot min vilja. Den var tuffast känslomässigt att komma över.

Året efter bestämde sig Sanna Bråding och hennes kille för att de ville ha barn, men precis när de skulle försöka hamnade hon i en depression och fick problem med sköldkörteln.

Läkaren sa att hon inte skulle kunna få barn.

– Lagen om jävlighet, säger Bråding i programmet.

– Jag hade fem chanser på mig. Jag väntade till sista dagen med att göra min sista abort, och nu vill jag ha ett barn med samma man, men kan inte bli gravid. Det var hemskt.

”Finns så mycket tabu”

Men mot alla odds lyckades hon bli gravid ändå – och lyckan var total.

– Det kändes så rätt. Det kändes som att nu är jag precis där jag ska vara, säger Sanna Bråding till Nöjesbladet.

Nu är hon mamma till sonen Kane-Lee, som fyller två år i sommar.

– Den mamman som jag är nu skulle jag inte kunna ha varit om jag hade fått honom för 15 år sedan. Det känns som att jag har fått det bekräftat för mig själv att det finns en plan.

Hon säger att väldigt få känner till vad hon har gått igenom.

– Det är så skuldbeläggande. Det är så många tjejer som genomgår en abort och inte ens vågar säga det till killen de är gravida med. För det finns så mycket tabu kring det, säger hon.

”Pira & Bråding” har premiär i P3 idag klockan 14.03.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN