Melodifestivalen

PRESENTERAS AV

Anna Books bidrag diskas från Melodifestivalen

Christer Björkman: Jag är helt förkrossad över att behöva göra det här

Anna Books bidrag i Melodifestivalen ”Himmel för två” diskas.

Detta efter Nöjesbladets avslöjande om att låten redan har tävlat i Moldaviens uttagning till Eurovision.

– Anna Book är självfallet fullständigt förkrossad, säger exekutiva producenten Christer Björkman på en pressträff.

På lördag skulle Anna Book, 45, tävla med ”Himmel för två” skriven av Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson, Larry Forsberg och Camilla Läckberg.

Men på en pressträff under torsdagskvällen meddelade Christer Björkman, som är exekutiv producent att Anna Books bidrag diskvalificeras från Melodifestivalen.

– Vi lyssnade på det vi kunnat hitta, och det visar sig då att det är identiskt med bidraget inskickat till oss, säger han.

Och fortsätter.

– Vi kontaktade artisten och samtliga upphovsmän, och tvingades meddela att den här låten är diskvalificerad. Som artist så måste jag säga att jag är helt förkrossad över att behöva göra det här. Men den här offentliggörande principen, är en av de mest grundläggande vi har. Den har i exakt och identiskt utförande varit publicerad. Finns inget alternativ, säger han.

Anna Book får uppträda men inte tävla

Det var tidigare under torsdagskvällen som Nöjesbladet kunde avslöja att hennes låt redan har tävlat i Moldaviens uttagning till Eurovision song contest 2014.

Då tävlade artisten Felicia Dunaf med låten ”Taking Care of a broken heart”, en låt som är identisk med Anna Books bidrag sånär som på den engelska texten.

Låtskrivarna är också i stort sett desamma, enligt det moldaviska tv-bolagets hemsida där låten fortfarande går att lyssna på.

Dock med en helt annan textförfattare, inte Camilla Läckberg, som enligt uppgifter till Aftonbladet anlitades för att skriva den svenska texten så sent som i somras.

Anna Book har nu fått erbjudande om att uppträda som artist under kvällen men får alltså inte tävla med låten ”Himmel för två”. Anna Book ska ännu inte ha tagit ställning till erbjudandet men uppges vara förkrossad.

– Anna Book är självfallet fullständigt förkrossad, vilket jag är också. Hon har laddat för det här i fyra månader. Klart det är fruktansvärt, säger Christer Björkman.

”Hon mår fruktansvärt dåligt”

Det berättar även hennes man Roberto Toledano.

– Hon mår fruktansvärt dåligt, det går inte att beskriva i ord, säger han till Nöjesbladet.

Låtskrivarna bakom ”Himmel för två” och ”Taking Care of a broken heart” trodde att låten bara var inskickad.

– Låtskrivarna själva var ju inte med i den slutgiltiga uttagningstävlingen, de var med en bit på vägen som vi förstår. Men var alltså inte med till slutet. Så i deras värld har de inte varit med och tävlat utan sett det som att den varit inskickad, säger Christer Björkman.

Vad har SVT för kontrollssytem? 
– Det där är jättesvårt. Vi får in 2 500 bidrag varje år, med inskicket så skriftligen intygar varje upphovsman att den inte är publicerad. Måste kunna lita på det. När det här har hänt, måste vi se över det. Kan vi hitta ett säkrare sätt?

Den moldaviska låten finns också publicerad på Youtube.

Reglerna för såväl Melodifestivalen som Eurovision song contest är solklara. Den låt som tävlar får inte tidigare ha spelats offentligt eller publicerats.

Anna Book valde att stanna på hotellrummet

Förra året hamnade Hasse Anderssons ”Guld och gröna skogar” i en liknande situation. Låtskrivarna hade tidigare gett ut i stort sett samma låt med en japansk popgrupp. Då såg SVT genom fingrarna med regelbrottet och hävdade att bara vissa delar av låten var desamma, men att låten var så pass omarbetad att den inte kunde anses vara samma.

Anna Book har under kvällen undvikit att kommentera diskningen. Medan övriga artister minglade på välkomstfesten i Göteborg och försåg sig med skaldjur från en frikostig buffé valde hon att stanna på sitt hotellrum. Men hotellets personal såg i alla fall till att hon och hennes team inte skulle behöva vara hungriga. En roomservice-vagn med skaldjur från buffén kördes upp i hissen till den diskade sångerskan, hennes team och även till låtskrivarna.

Publisert: