Lili Päivärinta

Popsångerskans hjältedåd - räddade svanmamma ur isen

Av: 

Isabel Norman

NÖJE

Trots isen ville inte en svanfamilj lämna den lilla sjön i Nacka.

Efter att ha lyckats flytta alla svanar utom mamman gjorde sångerskan Lili Päivärinta en hjälteinsats.

– Jag var tvungen att bada för att få tag i henne, säger hon.

I Nacka öster om Stockholm har det pågått en kamp för att få upp en svanfamilj från en liten sjö innan sjön fryser helt. Sångerskan Lili Päivärinta som utgör ena halvan av duon Lili & Susie jobbar ideellt med vilda djur och för några veckor sedan fick hon nys om svanfamiljen.

– Vi vet inte riktigt varför de inte har flyttat på sig. Antingen vill de inte flyga eller så är det ungarna som inte har följt med men det kändes som att det var dags för svanarna att komma till öppet vatten innan jul, säger Lili Päivärinta.

 ”Hon var skeptisk”

Det mest problematiska med hjälpinsatsen var att fånga in svanmamman.

– Vi fick in tre svanar men lyckades först inte med mamman. Sen försökte jag i flera dagar att fånga in henne men hon var skeptisk. Hon hade ju sett sin familj bli infångad. Men i lördags lyckades jag, fast jag var tvungen att bada för att få tag i henne, säger hon.

Blev du inte rädd att bli biten?

– Svanar bits inte särskilt hårt med näbben men man ska vara försiktig med vingarna. De har två meter mellan vingspetsarna och om de slår kan de faktiskt slå av en arm. Men samlar man vingarna, när man vet hur man ska göra är det ingen fara. Man ska alltid ha respekt så att inte svanarna skadas heller, säger hon.

”Hade kunnat gå riktigt illa”

Ett misslyckande hade kunnat få förödande konsekvenser.

– Om det fryser på för mycket så kan inte boende hugga upp isen och hjälpa svanarna. Då får de varken tillgång till vatten eller kan äta sina växter. Då kan det gå riktigt illa, säger hon.

Lili Päivärinta, som även skriver om händelsen på Djurens Ö:s Facebook-sida berättar att boende ska ha sett svanmamman återförenas med sin familj.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp din julmat i god tid och få 200kr rabatt på första köpet med koden "NY200" - klicka här!

Mat.se

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lili Päivärinta

Susie Päivärinta

Djur & natur