”Vissa saker kommer sakta men säkert självdö”

NÖJE

Nu följer en prognos du kanske inte trillar över dagligdags i nyhetsfloran: Det kommer att bli bättre.

Jag tror verkligen det.

Det är lätt att gå in i jämställdhetsdebatten och gnälla. Jag vet, jag har gjort det själv. Frustration, kallas det väl. ”TITTA så mycket som är fel”. Det är fel på modeindustrin, det är fel på politiken och det är fel på barnleksakstillverkarna.

Självklart ska vi belysa felen. Skapa förståelse för vad som är skevt.  Men det går att belysa och belysa i all evighet, amen. Det är ett neverending jobb. Jag kan belysa könsrollerna i samhället så till den milda grad att jag går rätt in i väggen och sjukskrivs för utbrändhet. Men det har jag faktiskt ingen större lust med.

Och här kommer vi till min relativt nyfunna insikt: vissa saker kanske inte behöver belysas så förbannat. Vissa saker kommer sakta men säkert bara att självdö. Det är utvecklingens gång. Med en snabb tillbakablick i historien så har vi kommit en bra bit på vägen redan nu. Vi var apor för 20 miljoner år sedan OCH SE PÅ OSS NU! Vi har insett att det är dårskap att smörja in kroppen i kokosolja och ligga i hemmasolariet och steka oss sönder och samman. För att ta ett random exempel på mänsklighetens evolution.

Att det fortfarande finns människor som pratar om ”tjejband” är ett typexempel på att vissa saker inte behöver belysas så förbannat. Låt det gå ett par decennier, låt några högljudda bakåtsträvare gå hädan och det kommer bara finns någon envis övervintrad stofil som mumlar om ”tjejband”.

Jag skulle vilja påstå att sensationsvärdet när det kommer till ett band bestående av bara kvinnor är riktigt uselt nu för tiden. Vem skulle få för sig att tala om First aid kit som en tjejduo?

Nej. Just det.

Det fanns en tid för de stora sensationsrubrikerna om ”TJEJBAND”. Den uppmärksamheten ledde till någonting bra. Det banade vägen för andra tjejband som i dag bara är band.

Utvecklingen går framåt.

Nu är det bara att hålla tummarna för att kvinnliga låtskrivare och kvinnliga producenter får ”uppgraderas” till låtskrivare och producenter här framöver.

Men som sagt, prognosen är god.

ARTIKELN HANDLAR OM