Nu har Conchita skippat wursten

Publicerad:

NÖJE

Eurovision song contest-vinnaren presenteras bara med förnamnet

1 av 4
Conchita Wurst.

WIEN. Conchita albumdebuterar – och skippar wursten.

Numera presenteras hon bara med sitt förnamn.

– Det hände inte riktigt medvetet, det blev så naturligt, säger hon.

För de som följt förra årets Eurovision song contest-segrare under året har det blivit tydligt att dragshowartisten Tom Neuwirths alterego mer och mer frångått sitt efternamn Wurst.

Självbiogafin som släppts heter ”Being Conchita”, singlarna som släpptes efter Eurovision har bara prytts av förnamnet och nu släpps debutalbumet som också fått namnet ”Conchita”.

”Conchita säger väl i stort sett allt”

– Jag visste från dag ett att mitt debutalbum skulle heta Conchita för att jag tycker att det är mer personligt. Och alla engelskspråkiga människor, på alla talkshows och andra program jag varit med i har bara omnämnt mig som Conchita. Så jag tänkte att ja, det säger väl i stort sett allt, det låter så pass bra att jag inte riktigt behöver efternamnet längre, säger hon.

Din manager skämtade och sa att Madonna och Beyoncé inte heller behöver efternamn.

– Nej, skämtet är att jag hörde att man måste skippa sitt efternamn för att vinna en Oscar. Så gjorde ju Cher. Men jag kommer inte plocka bort det helt och hållet, säger hon och skrattar.

På Golden Globe-galans röda matta

Under året som gått efter Eurovision-segern har Conchita väckt uppmärksamhet över Europa med sitt budskap om att alla människor har rätt att vara precis som de är, oavsett om de är skäggiga damer eller inte.

I januari hamnade hon plötsligt i de största amerikanska medierna efter att ha tagit plats på röda mattan vid Golden Globe-galan.

Men har det inte handlat mer om dig som personlighet och kändis än ditt artisteri?

– Ja visst, det har ju inte funnits någon musik att prata om, så det har varit självklart att i stället fokusera på min persona och de budskap jag velat föra fram. Jag är ju medveten om att ”Rise like a Phoenix” inte är en kommersiell låt, den skulle inte ha hamnat i topp på några listor om det inte vore för segern. Så för mig har det varit uppenbart att fokuset skulle ligga nån annanstans än i musiken tills nu när albumet kommer, men det har inte gjort mig någonting, säger hon.

Publicerad: