SVT:s ”Vegorätt” är tyvärr vego-fel fel fel

NÖJE

Sylvia Balac: Jag trodde att vi 2016 hade fattat att vegetarian är man inte i första hand för att man vill leva ”hälsosamt”

1 av 2 | Foto: SVT
Programledarna Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn i ”Vegorätt”.

Åh, vad jag har längtat efter ett vegetariskt matlagningsprogram.

Och åh, vad jag VILL gilla SVT:s ”Vegorätt”.

Men åh, vad besviken jag blir. Ja, nästan förbannad.

”Nu kommer det, Sveriges första rakt igenom vegetariska matprogram. 100% hälsosamt och naturligt.” Så presenterar SVT ”Vegorätt” som har premiär nästa vecka.

Och redan vid ordet ”hälsosamt” blir jag skeptisk. Minnet av dagmammans smaklösa hirsgryta på 80-talet sköljer över mig, tillsammans med minnet av alla gånger jag hört uttrycket ”kaninmat” om vegetarisk kost.

Jag trodde att vi 2016 hade fattat att vegetarian är man inte i första hand för att man vill leva ”hälsosamt” – utan för att man helt enkelt inte vill äta döda djur.
 

Men i stället för att utmana fördomar om vegetarisk kost och vegetarianer gör programmet allt för att befästa dem.

Eller vad sägs om två programledare som gör yoga, cyklar barfota och sätter grönkål i håret på varandra? Som verkar mer intresserade av att maten innehåller enzymer och antioxidanter än hur den smakar? Som dansar runt på stranden i mysiga ponchos och hattar och dricker fermenterat te?

Jag, och många andra vegetarianer med mig, är småfeta öldrickare som gillar tofu – men också sås och potatis och pizza. Och alienerar det här programmet oss lär det säkert alienera de flesta köttätare också.
 

Det finns hur mycket god vegetarisk och vegansk mat som helst, och den kan vara både supernyttig och superflottig och allt däremellan.

Men inte i ”Vegorätt”, för där är allting bara superfräscht och så supermysigt att Ernst Kirchsteiger framstår som en riktig surgubbe i jämförelse.

Kanske hade ”Vegorätt” funkat som ett livsstilsprogram som handlar om rawfood och stickade tröjor, men som Sveriges första vegetariska matprogram är det en stor besvikelse.

avSylvia Balac

ARTIKELN HANDLAR OM