Doktorernas lyxkrämer

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-19

Innehåller patenterade ämnen som är på gränsen till medicinska

Dr Brandt, Dr Hauschka och Dr Murad.

Skönhetskrämer framtagna av läkarteam blir allt vanligare. Så hur bra är de? Läs vår stora guide och avgör själv!

Mirakel på burk?

Kändisläkare och laboratorier världen över slåss om att ta fram mirakelkrämen som föryngrar huden, gör den slätare och tar bort missfärgningar.

Ofta innehåller doktorskrämerna dyra patent och aktiva ämnen som ligger på gränsen till att vara medicinska. Krämerna får apoteksliknande förpackningar och tungvrickarnamn som ”supereceuticals” och ”skinceuticals” – allt för att signalera seriositet.

Många krämer sägs också ha uppstått genom misstag. La Mers exklusiva krämrecept ska till exempel ha upptäckts när kärnfysikern Max Huber skulle läka en svår brännskada i sitt ansikte. Krämen tar fyra månader att bereda och måste jäsa i takt med ljus och olika musikstycken. Framställningsmetoden fick välrenommerade kosmetikakoncernen Estée Lauder att först rynka på näsan, men nu har de köpt rättigheterna till krämen.

Fiskrens

Nordens egen doktorskräm är Kilda Skindiver. När norska fiskeriarbetare i Bergen uppvisade mjuka och fina händer, trots att de varit utsatta av kallt vatten och fiskrens i timmar, blev forskarna superintresserade. Det visade sig att ett enzym i fiskrommen både exfolierar död hud och skyddar cellmembranet.

Så vad kan man förvänta sig av en doktorskräm?

– En bra kräm ska förbättra hudens struktur, dämpa rynkor och verka utjämnande på pigmenten i hyn, säger Hilde Midthjell, specialist på ingrediensteknologi och forskare i biokemi vid Radiumhospitalet i Oslo.

Hilde Midthjell.

Vilka ämnen ska en kräm innehålla för att funka?

– Antioxidanter som C-, E-, och A-vitamin, AHA-syror och glykolsyra.

Vad är en superceutical kräm?

– En kräm som innehåller starkt verksamma ämnen. Just nu är det bara en ingrediens som kan kallas för superceutical och det är antioxidanten idebenone som finns i Prevage och Priori. Det är en utveckling på Q10 som både förebygger åldrande i cellen och skyddar den, vilket är unikt inom ingrediensteknologin, berättar Hilde Midthjell.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln