Deras karriärer har byggts upp på uppkäftighet och provokation

NÖJE

SVT var vinnaren när nomineringarna till Kristallen-galan presenterades.

Filip & Fredrik var de stora förlorarna. Genom att komma packade till presskonferensen, skämde de ut sig å det grövsta.

Att public service-tv fick överlägset flest nomineringar var ingen överraskning. TV?4-cheferna må gnola på Petters ”Det går bra nu” och ha planer på att bygga om tv-huset till ett Joakim von Anka-liknande kassavalv. Men i mångfald och kvalitet har de långt kvar till SVT:s nivå.

Att Filip Hammar och Fredrik Wikingsson kom fulla och spelade apa på Kristallens presskonferens, var kanske egentligen inte så överraskande.


Hela deras tv-karriärer har byggts upp på uppkäftighet och provokationer. Inte sällan har de också, det erkänner jag gärna, varit underhållande på ett smått genialt sätt.

Nu har de kändisskap, mångmiljoninkomster och verkar också må bra privat. Men – trots all mediauppståndelse – inte särskilt många tittare. Färre än, typ, SVT:s föga omtalade trädgårds- eller livsstilsprogram.

De är inte den typen av människor där framgången stiger dem åt huvudet. Gårdagens fylla känns bara som ännu ett pr-trick – fast ovanligt smaklöst och misslyckat.


Det brukar sägas att all reklam är bra reklam. Men genom att vara berusade och såga Kristallen-galan – där de häromåret glatt tog emot flera priser – framstår de nu som hycklande pajaser som pissar på andra tv-profiler och den publik som tar galan på allvar.

– Skämmes, ta mig fan!, som Robinson-Erold sa.

ARTIKELN HANDLAR OM