Plura om systerns död

Publicerad 2018-02-21

När Plura var 14 år dog hans storasyster i en olycka.

I ”Renées brygga” berättar han om den tragiska händelsen.

– Jag minns ju den dagen. Jag minns att jag kom hem och så är det gråt hemma, säger han i programmet.

Per ”Plura” Jonsson, 66, minns sin barndom som lycklig. Han kan tänka tillbaka på segelturerna och hur goda smörgåsar hans mamma hade gjort till matsäck.

– Jag hade nog en ganska lycklig barndom, tycker jag. Det är som med en gås – det rinner av, säger han i ”Renées brygga”.

– Jag tror min brorsa har en annan bild av barndomen. Han kommer ihåg konflikter mer än vad jag gör. Jag kommer ihåg att vi gjorde en intervju och så säger han: ”Men du blev ju utkastad hemifrån!?” Ja, visst ja. Det hade jag glömt bort.

”Gråt hemma”

När Plura var 14 år dog hans storasyster Eva. Året var 1966. Eva var 19 år gammal. Plura minns dagen då han och familjen fick ta emot det fruktansvärda dödsbeskedet.

– Jag minns ju den dagen. Jag minns att jag kom hem och så är det gråt hemma. Då har poliserna varit där och berättat vad som har hänt, säger han och fortsätter:

– Hon och hennes kille, som kom från Tyskland, skulle ta färjan från Helsingborg till Tyskland. Så liftade de och så var det en bilolycka söder om Jönköping. Han dog direkt och syrran dog några timmar senare.

”Har förträngt”

Men minnena om henne har därefter suddats ut.

– Det är konstigt, för jag har liksom helt förträngt henne. Jag har inga minnen av henne.

Programledaren Renée Nyberg frågar om han vill minnas henne.

– Jag skulle säkert kunna gå till en psykiater och lägga mig på soffan. Då skulle det ju komma alltihopa efter ett tag. Jag vet inte om jag orkar det just nu. I och med att jag har förträngt det så måste det ha bekommit mig väldigt illa, att det tog mig ganska hårt.

– Jag är bra på det där, att bara förtränga saker.

”Renées brygga” sänds onsdagar klockan 21:00 på TV4.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln