”Det är som en löjlig dröm”

NÖJE

Nu skvallrar proffsen om Oscar – för svenske Maliks hyllade dokumentär

Foto: Kometkarriär. Malik Bendjellouls dokumentär om den sjuttioårige artisten Sixto Rodriguez hyllas av filmgiganter jorden runt. På fredag har filmen ”Searching for sugar man” Sverigepremiär.

Artisten Sixto Rodriguez, 70, floppade för 40 år sedan.

En svensk dokumentärfilm har till sist gett honom plats i rampljuset. Och nu pratas det Oscarsnominering för regissören Malik Bendjelloul, 34.

– Att folk som har koll bara nämner ordet Oscar, det är som en löjlig dröm, säger han.

Foto: En mexikansk Bob Dylan – så beskriver bortglömde artisten Sixto Rodriguez sig själv.

Nöjesbladet hade en intervju med den amerikanske artisten inför att han spelade på Way out west-festivalen häromveckan. Då berättade vi historien om skivorna som floppade tidigt på 1970-talet. Hur han fortsatte sitt liv som byggnadsarbetare. Hur skivorna, utan hans vetskap, släpptes i apartheidregimens Sydafrika och gjorde braksuccé.

Reste i ett halvår

Hela den makalösa historien berättas i filmen ”Searching for sugar man”, som redan gjort succé i USA och England och har Sverigepremiär på fredag.

Malik Bendjelloul är nyss hemkommen till Sverige, efter att ha gjort pr för filmen i en månad runtom i USA ihop med Rodriguez.

– Han har blivit som en ”far” till mig (skratt). Nej, men det blir en nära relation, när man umgås varje dag under så lång tid.

Hur blev filmen till?

– Efter att ha gjort reportage för SVT:s ”Kobra” i flera år hade jag sparat ihop lite pengar och reste runt i världen ett halvår. I Sydafrika fick jag höra talas om Rodriguez, tyckte det var en fantastisk berättelse och blev som besatt av att göra den.

Strul med pengar

Det tog fem år. Mycket strul att få ihop pengar. Svenska Filminstitutet som hoppade av projektet, men kom med igen. Totalbudgeten blev till sist fem miljoner kronor. Malik gjorde själv egna animationer och bakgrundsmusik. Ett par erkända brittiska producenter som gick med i filmen, bidrog säkert till att den blev inbjuden till Sundance-festivalen – där den vann två priser.

Och nu rullar det på.

Rodriguez liv har förändrats totalt. Härom­dagen var han med i David Lettermans tv-show. Och i CNN. Och VH-1. Filmens soundtrack ger hans musik nytt liv.

– Det är svårt att ta in det där … att han faktiskt får ett annorlunda liv nu, tack vare min film.

Och nu väntar kanske en Oscarsnominering i dokumentärfilmsklassen?

– Filmbolaget Sony Pictures Classics vinner nästan alltid någon Oscar och i år har de sagt att de gör den allra största jättekampanjen för min film. Skickar ut 3 000 dvd-kopior till alla i Oscarsjuryn och så. Det är som en löjlig dröm.

David Letterman älskar Bendjellouls nya film

När Sixto Rodriguez uppträdde i David Lettermans tv-show för ett par kvällar sedan, var programledaren eld och lågor över Malik Bendjellouls film. Så här sa han:

– Gå och se ”Searching for sugar man”. Musiken är fantastisk. Underbart vacker. Filmen är så fascinerande att man tappar hakan.

Filmen har sålts till 26 länder

Namn: Malik Bendjelloul. Ålder: 34. Bor: Stockholm. Familj: Föräldrar, storebror Johar, programledare på SVT.

Aktuell: Hans dokumentärfilm ”Searching for sugar man” har Sverigepremiär på fredag. Vann två priser på Sundance-festivalen i USA i vintras. Har sålts till 26 länder. Visas redan i hela England och i 120 städer i USA.