Ed Sheeran på film – Englands Lars Winnerbäck

1 av 3 | Foto: Murray pictures
Ed Sheeran i ”Songwriter”.
NÖJE

BERLIN. Hur skapas en låt?
Dokumentären ”Songwriter” följer Ed Sheeran på nära håll. Som i filmen liknar Englands svar på Lars Winnerbäck. En hygglig hårt arbetande musiker som är obekväm inför berömmelsen.
– För första gången får man följa en låt skrivas från noll, säger Ed Sheeran.

Att Winnerbäck och Sheeran båda var rödhåriga tonåringar som brinner för musik är en av likheterna. Sheeran kallar sig själv för beige i Berlin.
”Songwriter” är gjord av Ed Sheerans kusin och visar stjärnan som yrkesarbetare. Hantverket och det vardagliga jobbet med att bygga sånger.
– Jag jämför låtskrivande med att låta en kran rinna i ett gammalt hus. Först kommer det en massa smutsigt vatten och skräp. Men när det runnit länge är vattnet rent och friskt och går att dricka. Först skriver man bara skräp, men det blir bättre.

Innan han slog igenom

Regissören Murray Cummings började filma Ed Sheeran 2008, innan artisten slog igenom. Här finns bilder från semester, men fästmön Cherry Seaborn skymtar bara. Det mesta handlar om jobbet, om musiken, skapandet. Dokumentären följer tillkomsten av ”Divide”. och bla inspelningen till videon för ”Shape of you”.
Han är nöjd när det är klart.
– Jag kunde inte gjort det bättre. När jag är 70 år kommer jag att se tillbaka på detta som min finaste stund och höjdpunkt, säger Ed Sheeran, 27.
Kameran är med hemma i trädgården där Ed Sheeran hittar ett frö till en låt.

Film – baserad på låt

Han besöker sin gamla skola, precis som Winnerbäck i ”Ett slags liv”, och hyllar musikläraren.
Vilka är dina favoritfilmer?
– ”Maffiabröder, ”Cool runnings” och ”Love actually”, säger Ed Sheeran.
Han har varit med i ”Bridget Jones baby” och ”Game of thrones”. Blir det mer?
– Jag ska spela in en film som skådespelare nästa år, säger Ed Sheeran. Byggd kring en sång jag skrivit, med en bra regissör.
Filmen visar hur musik alltid spelat en stor roll för honom. Och hans tävlingsinstinkt.
– Mitt främsta mål är att slå Adele. Om man inte vill slå Adele är man i fel bransch, säger Ed Sheeran. 30 miljoner sålda skivor - det är ett bra mål.

ARTIKELN HANDLAR OM