Rabaeus blev blåst på arvet

avStaffan Dickson

Två bröder har fått hus, han ingenting: Nu reder vi ut vem som ska ha vad

Foto: Anlitar juridisk hjälp Johan Rabaeus har begärt en boutredning som ska fastställa vem av syskonen som ska ärva vad efter fadern Bengt Rabaeus. ”Det är inget konstigt med det”, säger han.

Bröderna fick var sitt hus – Johan Rabaeus ingenting.

Nu har han anlitat juridisk hjälp för att reda ut arvet efter sin far.

– Vi hade en väldigt stormig relation, men det här är inte ett resultat av det, ­säger han.

När Johan Rabaeus pappa Bengt dog i juli 2010, 93 år gammal, lämnade han efter sig ett testamente. Sonen Henrik skulle ensam få ärva faderns hus på Lidingö, värderat till fyra miljoner kronor. Resterande del av arvet skulle Bengts tre söner få dela lika på.

Men när faderns skulder har räknats bort återstår ingenting att dela på. Tredje sonen Mikael har däremot redan fått ett hus i Schweiz, vilket ska räknas som ett förskott på arvet.

Nu har Johan Rabaeus, 64, begärt en boutredning.

– Jag och mina bröder behöver lite juridisk hjälp helt enkelt, för att reda ut hur saker och ting ska värderas och vem som ska ha vad. Det är inget konstigt med det, säger Johan Rabaeus.

”Inte helt rättvist”

Aftonbladet har låtit professorn i familjerätt, Kent Källström vid Stockholms universitet, uttala sig om testamentet, dock utan att veta vilka personer det berör.

– Det är inte helt rättvist för den tredje sonen (Johan Rabaeus), det kan man i alla fall slå fast. Han får begära jämkning.

Rabaeus har tidigare berättat om den ansträngda relationen till sin familj. Fadern Bengt var en sträng och auktoritär diplomat som inte gillade att sonen valde skådespelaryrket. Bröderna Henrik och Mikael arbetar båda som läkare.

– Min familj var rätt dysfunktionell, det var ett jävla drag hemma hos mig. Det var ingen stor harmoni. Sådant där kan man inte mörka, det måste man bjuda på. Det är så jävla ofta som familjer ska framställas i ett sådant rosa skimmer, sa han till Aftonbladet i samband med sin medverkan i SVT:s ”Stjärnorna på slottet” förra året.

”Han bor vägg i vägg”

Han förnekar dock att den ansträngda relationen med pappan har något med det för honom ofördelaktiga testamentet att göra.

– Nej, för sjutton. Vi hade en väldigt stormig relation, men det här är inte ett resultat av det.

Så du tror inte att din far avsiktligt har lämnat efter mer till Henrik och Mikael?

– Nej, det tror jag inte. Henrik är den som har haft intresse av kåken, för han bor vägg i vägg.

Och huset i Schweiz?

– Det var när mina föräldrar flyttade hem från Schweiz som Mikael tog över det. Han är naturaliserad schweizare.

Enligt arvsrätten har Johan Rabaeus rätt till sin laglott, i det här fallet en sjättedel av arvet, oavsett hur testamentet är utformat.

Johan Rabaeus juridiska ombud, advokat Marie Wessel, vill av sekretesskäl inte uttala sig.

Lillian Andersson

Arvet efter Bengt Rabaeus

Tillgångar: Fast egendom (4 000 000 kronor), lösöre (1 045 550 kronor), värdepapper (13 168 kronor). Totalt: 5 093 821 kronor.

Skulder: Totalt: 1 561 276 kronor.

Summa: 3 476 036 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM