– Jag blir så jävla upprörd

Nu vill låtskrivare dra hiphopduon inför rätta för deras knarkversion av ”ABC”: De bryter mot lagen

HÅNAR LÅTSKRIVAREN  Keith Almgren (lilla bilden) rasar mot hiphopduon Far & Son – men möter hån. ”Han klarar inte av att stoppa Far & Son”, säger duon. I går skrev Nöjesbladet om att SVT censurerade Far & Son efter ett framförande i ”Musikhjälpen”.
HÅNAR LÅTSKRIVAREN Keith Almgren (lilla bilden) rasar mot hiphopduon Far & Son – men möter hån. ”Han klarar inte av att stoppa Far & Son”, säger duon. I går skrev Nöjesbladet om att SVT censurerade Far & Son efter ett framförande i ”Musikhjälpen”.

Låtskrivaren bakom Anna Books ”ABC” rasar mot hiphopduon Far & Sons knarklåt.

Nu vill han dra artisterna inför rätta.

– Jag blir jävligt upprörd, säger Keith Almgren.

Låtskrivaren Keith Almgren.
Låtskrivaren Keith Almgren.

Nöjesbladet berättade i går om hipdopduon Far & Son som i helgen spelade live i Sveriges radios program ”Musikhjälpen”.

Uppträdandet sändes live i SR och via SVT Play, men drogreferenserna i en av låtarna fick ansvariga utgivare på bolagen att gripa in. ”Knarklåten” fick inte finnas kvar på kanalernas webbsidor.

Låtens refräng lånar både melodi och textrader från Anna Books ”ABC”, om än med vissa skillnader:

”LSD – du är i mina tankar. PCP – mitt hjärta det bankar. GHB – du får mig alltför lätt ur balans.”

”De bryter mot lagen”

En som reagerade kraftigt när han läste artikeln i Nöjesbladet är låtskrivaren Keith Almgren. Det är han som har skrivit originaltexten till ”ABC”.

– Jag blir jävligt upprörd. Min text är använd i annat syfte än jag skrivit den, de använder mina textrader men byter ut bokstavskombinationerna ABC, CDE, EFG mot LSD och så vidare, säger Keith Almgren.

Keith föreläser själv om upphovsrätt. Han är övertygad om att Far & Sons hantering av Anna Books schlager strider mot lagen.

– De bryter mot upphovsrättslagen dels genom att ändra text utan tillstånd, dels mot den ideella rätten i upphovsrättslagen som säger att verk inte får förvanskas eller utnyttjas kränkande.

– Det här är en låt som handlar om skola och tonåringar. Den ska absolut inte handla om droger.

Låtskrivaren vill nu dra hiphopduon inför rätta. I ett första steg har han kontaktat musikförlaget Ehrling, som har rätten till låten, medan han själv har upphovsrätten till texten.

Som svar på tal väljer Far & Son, alltså Frej Larsson och Simon Gärdenfors, att håna låtskrivaren.

– Vi tror varken att Keith har nerverna eller de ekonomiska resurserna som krävs för att stoppa Far & Son. Han är förmodligen dessutom för feg, skriver bandet i ett mejl.

– Vi står över upphovsrättslagen. Vi är Far & Son, fortsätter de.

”Uppenbart intrång”

Per Herrey, jurist på Musikerförbundet, tycker att det skulle vara intressant om ärendet prövades.

– Det är ganska uppenbart ett intrång och det är inte ofta sådana här fall prövas i domstol. Det är ju rätt allvarligt eftersom det är ett slags kränkning.

Publisert: