– Statyerna ska vara övernaturligt stora…

Av: Frida Söderlund

Publicerad:

Fagersta kommun jublar över ett Hives-monument: ”Vi såg Mount Rushmore framför oss”

1 av 7
BYGDENS EGNA PRESIDENTER Medlemmarna i The Hives vill ha statyer av sig själva i naturlig storlek utplacerade i hemkommunen Fagersta. Toppen tycker kommunalrådet, som dock har ett klagomål: Statyerna är för små. Helst ska de vara i samma storlek som Mount Rushmore (känt för sina 18 meter höga granitbyster av presidenterna George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt och Abraham Lincoln).

Snart står det hugget i sten.

Fagersta kommun vill ge The Hives presidentstatus.

– Vi såg Mount Rush­more framför oss, säger kommunalrådet Stig Henriksson, (V).

Bara materialet fattas.

Sedan blir rockbandet The Hives statyer i hemkommunen Fagersta.

– Jag kan inte tänka mig något bättre att lägga våra surt förvärvade rockpengar på än en staty på sig själv i sin egen hemstad. Det är väl nästan det roligaste man kan göra, säger Pelle Almqvist till DN.

Och allting sker till kommunens stora glädje.

– Jag tycker att det är en jätterolig idé. Lite lagom kaxig sådär. Det passar The Hives och Fagersta som handen i handsken, säger kommunalrådet Stig Henriksson, (V), till Nöjesbladet.

”Grabbarnas idé”

The Hives, som utnämndes till Fagersta-ambassadörer för tio år sedan, vill ha fem statyer utspridda runt om i kommunen. En staty för varje medlem.

– The Hives har spelat en stor roll i att förknippa Fagersta med någonting bra. Att förknippas med positiva saker spelar stor roll för oss själva och vår självkänsla, säger Stig Henriksson.

Statyerna blir en del av ett projekt som The Hives jobbat med sedan 2011. Där ingår en semi­dokumentär som handlar om kommuninvånarnas envisa arbete med att få tillstånd till statyer av ”bygdens hjältar”.

– Det är grabbarnas egen idé. Det sägs att man inte ska göra frimärken eller sätta upp statyer av levande människor för att de kan göra bort sig sen, men det här är ovanligt och om vi kan göra precis tvärtom är det fantastiskt, säger Stig Henriksson.

Statyerna bekostar rockbandet självt. Kommunen ska bidra med den hjälp de kan när bandet bestämt var de vill placera statyerna.

– Den enda synpunkt vi har är att de vill ha statyerna i naturlig storlek, jag säger att de ska vara i övernaturlig storlek, säger Stig Henriksson och fortsätter:

– Från början tänkte vi Mount Rushmore. Men ja, det kanske var att ta i lite. Men det kan ju bli nästa steg.

”Avsågade huvuden”

När statyerna kommer att stå klara är ännu oklart.

– Vi är fullt medvetna om att de ganska snabbt kommer att utsättas för sabotage, så materialfrågan är klurig. Antingen nåt plastigt och enkelt eller också något som håller länge. Man får räkna med avsågade huvuden och sånt, säger Pelle Almqvist till DN.

Här vill de stå

Howlin’ Pelle (Per Almqvist): Rondellen vid infarten från Västerås/Stockholm. Nicholaus Arson (Niklas Almqvist): Vid Brinelltorgets scen. Vigilante Carlstroem (Mikael Karlsson Åström): Skulpturparken, Änglesberg. Dr. Matt Destruction (Mattias Bernvall): Perrongen vid stationen i Västanfors. Chris Dangerous (Christian Grahn): Vid infarten från Norberg.

Publicerad: