Experten om höstens frisyrer och hårtrender

NÖJE

Tony Lundström, stjärnstylist och en av Sunsilks hårexperter, om några bra tips inför hösten.

Tony Lundström

Vilka hårfärger ser vi i höst?

- Fortfarande ganska mycket blont men i en lite mjukare ton, lite krämigare. Inte pastelligt utan mer soft. Tänk havre, grädde och mjukt. Rött är alltid stort på hösten. I år tror jag vi ser mer klarröda färger med dragning åt koppar. Inte Rihannaröd utan mer irländsk röd. Vi ser också mer kontraster i håret, men det är naturligt som helhet. Vi ser mindre tunna slingor och mer färgsjok av slingor. Men nyanserna ska vara ganska nära varandra.

Håller ombré- och neontrenden i sig?

- Till viss del, de har fastnat ganska hårt. Rosa hårtoppar, framför allt. Jag tror att det är för en smalare publik. På de allra flesta tror jag vi ser naturligare färger.

Vilka frisyrer kommer till hösten för raka, fina hår? ...och för lockiga, grövre hår?

- Rent generellt kryper längderna upp lite, vi ser lite mer 70- och 90-tal och axellångt hår – inte långlångt. Och det är mjuka lager nu, inte så avklippta som vi har sett tidigare. Vi vill ha hår som går att variera, en klippning som är lätt att styra och som man kan ändra formen på själv, med styling.

Vilka andra hårtrender kommer till hösten?

- Luggen är på tillbakamarsch, som sagt så ser vi 90- och 70-talstrender i håret, som kontrast till de stramare kläderna som syns på modefronten.

Oljor har ju varit det hetaste ett tag nu, kommer det något annat nytt på produktfronten framöver?

- Oljan är här för att stanna. Egentligen är den lite svår för nordiska hår, vi behöver utbildas lite mer som konsumenter för annars råkar man lätt ta för mycket i håret. Jag tror att den kommer komma i lättare varianter. Det märks att det kommer lättare doseringar vilket är bättre för nordiska hårstrån – som inte är lika grova. En stor del värmeskyddprodukter kommer, allt från schampo till styling för värmeskydd, de kommer som en räddning med tanke på alla tänger vi använder. Sunsilk släppte i våras en serie värmeskyddande produkter, “Pro heat”, som stärker och bygger upp medan man jobbar med värme. Värmeskydden baseras alltmer på oljeprincipen, produkten går in i håret medan man använder värmen.

Ditt bästa råd för den som vill ge håret lite SOS efter sommaren?

- Gå och klipp dig! (skratt) Det enda som kan rädda är egentligen en ordentlig renovering. Inga produkter hjälper till om man inte gör något åt de slitna topparna. Man ska hellre klippa håret efter sommaren och inte före. Välfriserat passar bättre till hösten. Luften blir torrare till hösten så utöka produktbasen. Alla borde ha inpackning och leave in-behandling i badrumsskåpet för att kunna rädda frissiga och statiska dagar.

Hur återfår man glansen om man har blivit av med den på grund av saltvatten och solstrålar?

- Klor torkar ut håret, ja. Tvätta med djuprengörande för att få bort beläggningar från naturen och miljön. Såsom man skrubbar huden för att få bort det döda ska man skrubba håret. En glanstoning kan vara bra också, men du behöver inte ändra färgen.

Flätan är ofta en räddare i nöden när man vill snabbfixa sommarhåret - vad gör man för snabbfix i höst som känns nytt och fräscht?

- Lite städat och stramt känns snyggt, lek med knutar, lek med svinrygg... Var aldrig rädd för att använda olika former. En bra tofs är alltid en enkel räddning. Det har kommit nya sorters hårsnoddar, sådana som är "snag free" som inte sliter lika mycket – använd inte gummiband med metalldelar i! Silikonbaserade snoddar glider av hårstrået lätt.

Det pratas mycket om sulfater och silikoner och att det sliter på håret - hur ställer du dig till det?

- Silikoner finns i olika varianter, de kan lägga sig på hårstrået som en beläggning som sedan krackelerar och får "brott", men jag har aldrig sett det på någon. Det är forskat på och bevisat att det kan bli så. Sulfater har hårda rengöringsämnen som både torkar ut och rengör så därför ska man ju inte tvätta håret med schampo, som ju ofta innehåller sulfter, så ofta. Det finns och kommer alternativ, ekologiska och vegetabiliska serier, och finns ett större utbud i dag än förut. Sverige har varit långt efter på den fronten.

Hur ofta ska man göra inpackning egentligen?

- Det beror på ditt hår, tjockt och grovt hår ska behandlas oftare och du som har tunt nordiskt hår kan inte göra det lika ofta – det kan bli platt och fett. Under perioder då man har trasigt hår tycker jag man kan köra inpackning en gång i veckan eller varannan vecka, men åtminstone en gång i månaden.

Funkar inpackningar bättre ju längre de får sitta i?

- Det beror på inpackningen, det finns sådana som aktiveras tillsammans med värme, de görs oftast på salong och är svåra att göra hemma – men ger snabba resultat. Inpackning är alltid bra att ha i håret i kombination med värme, men sedan måste man låta det svalna. Om du exempelvis har inpackning i håret och sitter i bastu så öppnas hårstrået upp i värmen – vilket är bra. Men skölj inte av det när håret fortfarande är varmt, då blir det sämre effekt. Har håret inte svalnat – skölj i så fall av med kallt vatten för att få ett blankare hårstrå och göra så att hårstrået sluter sig av kylan. En inpackning på stranden i 4 timmar är inte nödvändigtvis bättre än en snabb hemma, men produkten i sig skyddar ditt hår i solen.

Hur fort växer håret egentligen?

- Generellt har varje hårstrå en växtcykel på 6-8 år, beroende på hur långt hår du kan få – alla kan inte få jättelångt hår. Håret växer 1-2 cm i månaden i normalfallet. Om du tappar mycket hår kan du vara i den fasen där en växtcykel precis upphör.

Om man klipper sommarens slitna hårtoppar och vill att håret ska växa ut snabbt - hur gör man?

- Det finns egentligen inget man kan göra, varje hårstrå har sin egen växtcykel. Ät bra vitaminer, hårhälsan kommer inifrån. Ät bättre, drick vatten. Öl gör ju att det växer snabbare också, eftersom det innehåller D-vitamin. En hälsosam livsstil är en bra väg, men öl funkar alltså också.

Hur farligt är det egentligen att föna och locka eller platta håret varje dag?

- All värme sliter och torkar ut håret och vi tvättar håret för ofta och för hårt. Vi använder starka schampon och borde tvätta våra hår som mest två gånger i veckan med dem. All värmebehandling öppnar upp hårskaftet och bränner håret, och det blir därför extra viktigt att skydda sina hårstrån.

Djeiran Amini

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode