”Schlagern har blivit ett jippo”

avChristoffer Nilsson, Helena Trus, Torbjörn Ek, Christian Ström

NÖJE

Artister i uppror efter Björn Ranelids skräll

1 av 7
Charlotte Perrelli i TV4:s Nyhetsmorgon ”Om man tittar på hur det har sett ut de senaste helgerna så är det ju många både favoriter och, framför allt, veteraner som har fallit. Jag är jättestressad och känner hua mig det skulle vara kul att få göra låten två gånger”

Schlagerprofilerna rasar efter lördagens deltävling.

Christer Björkman och SVT kritiseras för att göra ett spektakel av musik­tävlingen.

– Man leder in sig själv på en dum linje om man ­bara jagar artister för att skapa uppmärksamhet, ­säger Richard Herrey.

Det rådde upprorsstämning efter att Björn Ranelids ”­Mirakel” knep ­finalplatsen i lördags. ­Artister och branschfolk var ­efter direktsändningen kritiska mot SVT och producenten Christer Björkman.

– Det som skapar ilskan är inte i första hand svenska folkets röster, utan att SVT har byggt hela showen kring Ranelid. Då spelar det liksom ingen roll hur mycket andra artister har kämpat i flera månader och lagt ner massa pengar, säger en källa i produktionen till Nöjesbladet.

”En dum linje”

Tidigare Melodifestivalvinnaren Richard Herrey menar att det läggs för stort fokus på att skapa uppmärksamhet.

– Man leder in sig själv på en dum linje, tror jag, om man bara jagar artister för att skapa uppmärksamhet i stället för att hitta bra låtar och bra artister som framför dem, säger Richard Herrey till Nöjesbladet.

Kritiker menar också att det kan bli tuffare att få etablerade artister att ställa upp i tävlingen.

– Det kommer vara svårt att få med stora artister när Melodifestivalen inte längre är en tävling utan ett nöjesjippo, säger en skivbolags­källa till Nöjesbladet.

Blossom Tainton-Lindquist från Afro-Dite stämmer in.

– De senaste tio åren har fler och fler etablerade och stora artister velat vara med. Det är frågan om det kommer fortsätta vara så, ­säger hon till Nöjesbladet.

”Stämmer inte”

Christer Björkman håller inte med.

– Det får stå för dem som säger det. Det är intressant hur en person kan väcka så starka känslor. Jag kan tycka att det är exakt därför han ska vara med, säger Christer Björkman – som även slår i från sig kritiken om att showen var uppbyggd kring Ranelid.

– Det stämmer ­inte. Vi har bara valt ut låten och artisterna, ­säger Christer Björkman.

Björn Ranelid har avböjt att kommentera.

ARTIKELN HANDLAR OM