Modeprinsessan Victoria

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-07-13

Så hittade "Vickan" en personlig stil

Vilken stil! Kronprinsessan Victoria har haft många vackra kreationer på sig genom åren. Här är några av dem.

Som kronprinsessa står Victoria ständigt i blickfånget.

Hennes klädstil och utseende har många gånger uppmärksammats i tidningar och på tv.

Men hur står det till med hennes modeintresse?

Numera anses Victoria vara en välklädd kunglighet men så har det inte alltid varit. Medan lillasyster Madeleines stil hyllades i medierna, syntes Victoria klädd i tantiga kreationer med rosetter och pampig stil. Hennes modeintresse var begränsat.

– Tyvärr har jag inget naturligt klädintresse. Det skulle underlätta. Själv tycker jag att det är för mycket fokus på kläder, min syster försöker hjälpa mig, men kläder är inget jag prioriterar, sa Victoria till tidningen Amelia 2003.

Själv anser Victoria att man inte urskillningslöst ska köpa modekläder och haka på nya trender.

– Jag tycker exempelvis att unga tjejer ska se kritiskt på modehusen och deras märken. För mig är det viktigare att bära kläder som jag tycker om. 

Den nya stilen

Men vartefter tiden gick, växte intresset allt mer. Kanske delvis på grund av Madeleine som bland annat designade ett par mycket uppskattade örhängen till sin storasyster.

2005 blev Victoria trött på tantstilen och gjorde en stor rensning i garderoben. Hon vågade prova nya färger och klädsnitt och hittade en mer personlig och elegant stil som prisades av många modeskribenter.

– Nu väljer jag mina kläder själv. Det viktigaste är att de är snygga och att jag känner att de passar för mig. Sen måste ju plaggen vara anpassade för rätt tillfälle, berättade hon för Aftonbladet.

Flera svenska kända modedesigners, däribland Lars Wallin, Per Engsheden och Maria Westerlind fick samma år i uppdrag att skapa kläder åt Victoria.

– Victoria gillar chica och tjejiga kläder. Hon passar i starka färger och det kvinnliga rena 50-talsmodet. Det känns skönt att hon har övergett den mer tantiga stilen, sa Maria Westerlind till Aftonbladet. 

"Gammal trasa"

2006 orsakade kronprinsessan rubriker i Aftonbladet när hon hade på sig "en gammal trasa" vid Nobelmiddagen i stadshuset. Men etikettsexperten Magdalena Ribbing försvarade kronprinsessans klädval.

– Klänningen har kostat minst 40 000 kronor. Det vore fnoskigt att bara använda den en gång, sa hon.

Victoria har fortsatt att imponera med sin klädstil och många menar rentav att hon numera har bättre klädsmak än sin modeintresserade lillasyster.

När Victoria var på besök i Paris imponerade hon stort på den franska pressen som beskrev henne som en stilikon.

Läs tidigare artiklar:

Läs mer:

Susanna Vidlund

ANNONS

Följ ämnen i artikeln