”Jag kan vara en sur jävel”

NÖJE

Magnus Uggla släpper ny platta – och hänger ut sig själv på nätet

Foto: "Jag har inga problem med spriten" "Jag har inga problem med spriten", säger Magnus Uggla när Alex Schulman undrar om Uggla funderat på om han är alkoholist. "Så säger i och för sig alla personer som har det, ha ha", fortsätter den ständigt populära artisten.
Foto: par i bloggare Alex Schulman träffar Magnus Uggla och pratar bland annat om att blogga. "Med bloggen har jag ju kontroll över allt som står där. Och då har jag inget emot att vara privat", säger Uggla.

Innan vi börjar så vill jag bara be om ursäkt för min frus beteende alla gånger hon träffat dig på fyllan.

– Jaså, nej men det är inget att be om ursäkt för.

Jodå. Så fort Katrin ser dig kastar hon sig på dig, drar i dina kläder och börja sjunga dina sånger. Är det inte besvärande beteende?

– Alltså, det beror alldeles på hur full hon är när hon raglar fram. Senast var hon så packad att hon ramlade och hade sig och då blir det besvärligt. Men annars brukar det vara ganska kul.

Hon verkar besatt av dig.

– Hörru, det där vet nog du bättre än jag. Men det är ju lätt att tro att ni har problem i äktenskapet när hon springer fram sådär.

Du släpper en ny skiva efter tre års tystnad. Går du runt nu och är rädd för att den ska floppa?

– Absolut, det är jag alltid. Men det känns spännande och bra. Jag har jobbat med skivan dagligen i tre år. Första singeln heter ”Pärlor åt svin” och kommer ut den 10 september.

”Inte så jävla bibliskt”

Pärlor åt svin? FÖR svin, heter det väl?

– Ja, ha ha. Vi snackade om det där senast i går och kom fram till att du kan ha rätt. Men vi har nu beslutat oss för att singeln kommer att heta ”Pärlor åt svin”. Det låter modernare och inte sådär jävla bibliskt.

Jag läste någonstans att du jobbar mellan 9 och 16 varje dag med musiken. Sitter du vid pianot och klinkar och provar melodier eller hur går det till?

– Precis så går det till. Jag har en partner som jag jobbar med när det gäller låtarna och där sitter vi och testar. Till varje skiva gör vi ungefär 100 låtar, som vi sedan gallrar och så blir det ett tiotal kvar.

Det sägs att Björn och Benny skrev sina bästa låtar när de var berusade. Funkar det för dig?

– Jag har provat, men det funkar inte alls. Om jag är berusad så vill jag bara resa mig från pianot och gå ut och festa. Däremot har jag märkt att jag skriver bra när jag är bakis. Då öppnar man sina sinnen på något sätt.

Vill ha kontroll

Du har gjort dig känd som en person som aldrig vill tala ett ord om sitt privatliv och så börjar du blogga och är plötsligt så självutlämnande att till och med jag blir generad. Hur går det ihop?

– Jag vill inte tala om mitt privatliv i pressen, för det blir så förvanskat av journalisterna när jag säger något. Med bloggen har jag ju kontroll över allt som står. Och då har jag inget emot att vara privat.

Du visar bilder på dig själv när du kissar i en pissoar, när du grillar på din veranda, när du tar en eftermiddagslur med sådana där ögonlappar … Har du verkligen ögonlappar när du sover, Magnus?

– Javisst har jag det ibland. Det är skönt med lite tryck mot ögonen, då somnar man fortare.

Du skriver också utförligt om din alkoholkonsumtion på bloggen. På fredagar dricker du 1,5 flaskor vin, på söndagar dricker du ungefär lika mycket, men på lördagar så peakar du och kör på riktigt hårt med spriten.

– Ja, då kör jag på och hamnar väl på en fylla som står i nivå med din fru, skulle jag tro.

Du dricker ganska mycket. Börjar du fundera på om du är alkoholist?

– Nej, inte alls. Jag har inga problem med spriten. Så säger ju i och för sig alla personer som faktiskt har det, ha ha.

Om din fru skulle ha en blogg med namnet ”Att leva med Magnus Uggla”, vad skulle den kretsa kring?

– Hon skulle skriva om hur jävla sur jag var hela tiden.

Är du en sur jävel?

– Jag kan nog vara det. Jag har ett ganska hett temperament och kan bli helt vansinnig på saker i min omgivning. När jag spelar efter noter och upptäcker att jag inte kan dem så blir jag ursinnig och börjar skrika och slår på pianot som ett barn. Om jag inte får mat så blir jag galen och ställer till liv. Om jag ser någon på teven som retar upp mig så blir jag helt vild av vrede.

Många skrönor

En liten flicka kommer fram med sin mamma till dig när du sitter på en flygplats. Flickan ler och ber snällt om en autograf. Du halvligger i en fåtölj, tittar upp på henne och säger: ”Ser jag ut som typen som ger autografer till folk.” Flickan börjar gråta och mamman drar i väg henne från platsen. Har detta hänt eller är det bara en skröna?

– Det skulle kunna ha hänt, men jag har faktiskt inget minne av det. Jag får höra så många historier om mig själv, att jag är ett sådant svin.

Du blir alltid på ett jävla humör när journalister vill tala om dina pengar med dig. Varför?

– De vill måla upp en felaktig bild av mig, de vill säga att jag är en stenrik kille som …

Lägg av. Du är ju en stenrik kille.

– Alltså … Jag har det bra ställt. Men jag är ingen krösus. Jag lever ett ganska normalt liv, utan utsvävningar.

Samlar leksaker

Berätta om ditt osunda förhållande till McDonaldsleksaker.

– Att jag samlar på dem, menar du?

Ja.

– Ja, vad ska jag säga. Det är helt idiotiskt. Det började med att min dotter ville ha McDonaldsleksaker när hon var i 2-årsåldern. Så vi började samla på dem. Sen växte hon ifrån de där och tröttnade, men jag fortsatte att samla på egen hand. Nu har jag tio enorma sopsäckar med inplastade leksaker från Happy Meal och annat i min källare. Detta samlande fyller inget värde, men jag kan inte sluta. Det är som en drog.

Jag såg dig på McDonalds häromdagen. Du drog fram något mystiskt kort, som innebar att du inte behövde betala. Har du frikort?

– Ja, de gav mig ett kort som gör att jag aldrig behöver betala på McDonalds. Jag fick det för tio år sedan och det gäller i livstid. Jag vet inte varför de gjorde det, ledningen kanske gillade mina låtar.

Hur ofta använder du det?

– Så fort jag får sug efter de där leksakerna.

Magnus tre senaste sms i inkorgen

Alex Schulman