”Köpta julklappar räknas inte”

avKarl Novalli

NÖJE

Krister Henriksson om egentillverkade presenter, dåliga rolltolkningar och glädjen över att vara morfar

Foto: BJÖRN ELGSTRAND

Hur firar du jul i år?

– Jag jobbar så otroligt mycket jämt vilket gör mig till en usel morfar så julen vill jag viga helt åt mina barnbarn. Då vill jag vara morfar på heltid.

Vad står överst på din önskelista?

– Just nu är jag på Capri och där springer alla omkring i badbyxor med fåglar på så det skulle väll vara ett par sådana då. Nej skämt å sido, jag har inte önskat mig någonting de senaste fem, sex åren mer än goda relationer och fred på jorden. Det låter larvigt men det är faktiskt så man känner efter att man har fyllt sextio.

Vilken julklapp minns du bäst?

– De jag fick när barnen var små. Jag brukar säga att köpta julklappar räknas inte. De finaste julklapparna jag har fått har varit det som barnen tillverkade själva i skolan när de var små. Såhär i efterhand har jag verkligen kommit att uppskatta alla små pärlplattor och tekningar jag fick.

Vad måste finnas på julbordet?

– Ja, utan julskinka blir det ju inget – då kan man ju lika gärna lägga ner. Sen gillar jag lutfisk och ägg med kaviar också.

Har du varit tomte någon gång?

– Ja, och där kan man verkligen snacka om att jag får scenskräck. Jag har extremt svårt för att vara tomte. Jag brukar ofta jämföra en dålig rolltolkning med mig själv i rollen som tomte. Då förstår alla precis vad jag menar.