Cancer

Succéförfattaren berättar om sin cancer

avFrida Söderlund

Börge Hellström drabbad av aggressivt lymfom: Det var värst att ge besked till min dotter

1 av 2
”Har mycket att leva för” Börge Hellström är inlagd på Huddinge sjukhus för behandling av cancer. ”Jag behöver inte ha ­någon dödsrädsla, jag är här för att jag vill leva, ­inte för att jag vill dö”, säger han.

Den aggressiva cancern bara kom.

Succéförfattaren Börge Hellström behandlas för lymfom.

– Det jobbigaste var att ge beskedet till min dotter, säger han.

Författaren Börge Hellström, 57, upptäckte två knölar små som ärtor alldeles vid lymfkörtlarna i halsen.

De gjorde inte ont, men känslan sa att något var fel.

Inget hände, men efter några veckor blev det värre.

Knölarna svullnade upp, tillsammans med stora ­delar av ansiktet, och han upptäckte en ny knöl i armhålan.

”Tårarna var nära”

För honom blev diagnosen lymfom, en aggressiv lymfkörtelcancer.

– Om jag ska vara ärlig, jag känner mig inte så ledsen. Bedrövad är ett ganska bra ord. Det jobbiga var inte att få beskedet, det jobbiga var att ge beskedet till min dotter. Det var drängtufft, då var tårarna väldigt nära, ­säger han.

– Jag fick beskedet i lördags. För svullnanden blev värre i torsdags och när jag skulle sova i fredags så kunde jag knappt andas och ­hade svårt att svälja. Det var jävligt obehagligt.

Då hade han redan förstått att något var fel, proverna var tagna sedan tidigare och beskedet kunde plockas fram några dagar innan de var beräknade.

Reaktionen från 25-åriga dottern var ”men pappa, jag vill att du ska leva många år till och se ditt barnbarn växa upp”.

– Men då sa jag att ”Amanda, jag är inte död bara för att jag fått beskedet”. Det är klart jag är rädd för döden, men jag har så mycket att ­leva för, säger han.

Cellgifter väntar

Börge ligger just nu inlagd på Huddinge sjukhus. Läkarna ska påbörja en provtagning för att se exakt vilken typ av cancer det handlar om och sedan sätta i gång med behandlingen. Det kommer att bli cell­gifter, det är redan bestämt.

”En överlevare”

Men Börge känner sig lugn - trots allt.

– Det här är lite att gå emot en jävla massa rädslor. Jag hatar att bli stucken, ­hatar att någon skär i mig, jag är livrädd för att bli sövd. Men jag låter läkarna bestämma och håller käften. Då kommer det gå bra, det vet jag, säger han och skrattar lätt.

– Jag behöver inte ha ­någon dödsrädsla, jag är här för att jag vill leva, ­inte för att jag vill dö. Och jag är en överlevare. Det är ett allvarligt besked, men kan jag hålla humöret uppe är det bara att ta en dag i ­taget.

Ska videoblogga

Enligt Börge är den aggressiva formen av lymfom den som cellgifterna verkar bäst på och som flest tillfrisknar från.

Som ett hjälpmedel för att ta sig igenom sjukdomstiden och samtidigt ge andra hopp kommer Börge att video­blogga på sajten kontro.se, med start i dag.

– Det blir bra för mig, att kunna säga till folk att de ­inte behöver bli panikslagna när de får ett sånt här besked. Livet har lärt mig att oavsett vilket besked man får så behöver man inte springa i väg så långt i tankarna direkt, ­säger han.

”Kommer bli tufft”

– Man ska vara här och nu och ta ett steg i taget. Jag fattar att cellgifterna kommer att bli tufft, men trots omständigheterna så mår jag rätt bra ändå.

Det här är Börge

Namn: Börge Lennart Hellström.

Ålder: 57.

Bor: Gustavsberg utanför Stockholm.

Yrke: Deckarförfattare.

Bakgrund: Utgör tillsammans med journalisten Anders Roslund kriminalförfattarduon Roslund & Hellström. Medverkade nyligen in SVT:s ”Deckarna”. ”Box 21” från 2005 hamnade på New York Times lista över årets bästa kriminalromaner. Debutboken ”Odjuret” tilldelades samma år Glasnyckeln för bästa nordiska kriminalroman. Duons böcker är översatta till 30 språk.

ARTIKELN HANDLAR OM