Jobb & karriär

”Det härliga är att du har hela livet på dig att byta”

NÖJE

Är du ung? Har du inget jobb?

Bra!

Det betyder att du har oändliga möjligheter.

Att söka jobb är som att dejta. Det kan kännas svårt och krångligt. Ovant och skrämmande. Ibland hamnar man fel. I sju år. Men det gör inget. För det fina i kråksången är att man alltid får ändra sig.

Här kommer mina bästa tips till jobbsökandet/dejtandet:

1. Är du intresserad: visa det. Håll inte på. Spela inte hal och svårflirtad. Var öppen.

Gå inte in med inställningen att du är för fin för någonting. Ge allt en chans. Kom inte försent. Visa dig från din bästa sida. Le mycket. Se till att du inte har majs mellan tänderna.

2. Jag började jobba heltid när jag var 16. Startade eget när jag var 26. Hur det gick till? Jag har hela tiden vetat vad jag vill ha. Satsar man mot ett mål är det så mycket enklare ute på marknaden. Vet du vad du vill ha så kommer andra människor att känna det.

Hur vet man då vad som är rätt? Tanken på att stiga upp varje morgon och göra just det får dig att må bra. Ja, det är så enkelt.

3. Sluta lyssna på statistiken om att unga har dåliga chanser att lyckas. Det kommer inte att göra dig gott. Tvärtom: det kommer göra dig passiv och nedslagen. Leta i stället fram högvis historier som inspirerar dig. Läs om människor som följt sina hjärtan. Då kommer du snart också att inse följande punkt.

4. Du kommer inte nödvändigtvis hitta rätt direkt. Kanske känns det som att du hittat The One när du är 24. Kanske inser du två år senare att det var någonting helt annat du ville. Det är okej att vägen blir krokig. Man får ändra sig. Det härliga är att man har hela livet på sig att ändra sig. Det är aldrig försent. Vill du förändra allt när du är 56 går det bra. Inget du gjort kommer någonsin att vara förgäves. Du har lärt dig saker på vägen.

5. Sjabbla inte bort en bra chans när du får den. Jag har haft många praktikanter som påstått att de ”brunnit för journalistik”, men när jag bett dem komma med en artikelidé så har de inte kunnat stamma fram en enda ynklig liten idé. Har jag föreslagit att de ska skriva en krönika så har de skrivit en krönika om att de inte vet vad de ska skriva en krönika om. Det är inte bra. Det är att vaska möjligheten att få jobbet du drömt om.

6. Även om det känns stort och nervigt så är det okej. Det är arbetslivet och om du lyckas ta väl vara på det så kommer det att utkristallisera sig som vilken kärleksrelation som helst: alldeles, alldeles underbart och stundtals rätt tråkigt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Rean fortsätter hos Åhléns – 50 % på utvalda varor!

Åhlens

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Jobb & karriär

ÄMNEN I ARTIKELN

Jobb & karriär

Zandra Lundberg