’Jag hoppas att hon inte blir uppäten’

NÖJE

Emma Thompson om rädslan för att dottern ska möta isbjörnar

1 av 3 | Foto: Miljökämpe Emma Thompson ska rädda Arktis. Med sig har hon dottern Gaia Wise.

Från varma filminspelningar - till svinkalla nätter med isbjörnar runt knuten.

Just nu befinner sig Emma Thompson med sin 14-åriga dotter på Arktis.

– Jag hoppas hon inte blir uppäten, säger stjärnan till Nöjesbladet.

Den tvåfaldigt Oscarsbelönade Emma Thompson, 55, gav i lördags sig iväg på en resa med Greenpeace. Målet är att uppmärksamma den smältande miljön i Arktis.

– Jag har alltid kämpat för både kvinnliga rättigheter och miljön. I vårt patriarkala samhälle tycker jag det är viktigt att ta bort den här macho-attityden att vi bara kan utnyttja vår planet hur mycket vi vill, säger hon till Nöjesbladet.

”Väldigt exalterad”

Skådespelerskan - känd från filmer som ”Harry Potter”, ”Love actually” och ”Howards end” - har färdats med Greenpeaceskeppet Esperanza från Svalbard till världens nordligaste forskningsstation på Arktis.

Med sig på resan har hon 14-åriga dottern Gaia Wise. En av nätterna ska de övernatta i en jägar-stuga på isen, med isbjörnar runt knuten.

– Jag är väldigt exalterad över det. Jag hoppas så klart att min dotter inte ska få för sig att gå en nattlig promenad och bli uppäten. Det skulle ju vara trist, säger Emma och skrattar.

”Måste rädda Arktis”

Under resan kommer Emma och dottern att städa upp plast på en strand och delta i experiment och forskningsprojekt.

– Vi måste rädda Arktis, och uppvärmningen är ett stort hot mot vår planet. Jag vill lämna efter mig en vettig värld till min dotter, där miljön är viktigare än pengar.

Emma Thompson, som har flera prisbelönade filmer på sitt cv, har inga problem med att byta ut varma trailers mot kalla Arktis-vindar.

– När jag spelar en roll så går jag utanför min trygghetszon och glömmer mina problem för en stund. Det är avkopplande och jag hoppas på att jag upplever något liknande under den här resan.

De som vill följa Emmas resa med Greenpeace kan göra det på twitterkontot @Save The Artic.