Lars Lerin

Lars Lerin: ”Hade aldrig räknat med att bli förälder”

Av: 

Linn Elmervik

NÖJE

Konstnären gör tv om att bli pappa

För drygt ett år sedan blev konstnären Lars Lerin, 62, pappa.

I nya säsongen av succéserien ”Vänligen Lars Lerin” diskuterar han föräldraskap med svenska kändisar.

– Jag hade föreställningar om att det skulle vara så fruktansvärt svårt att vara förälder, säger han.

I juni förra året kom ettårige Rafael från Brasilien till Lars Lerin och hans make Manoel ”Junior” Marques, 39, i Värmland.

Nu har sonen fyllt två, och i den andra säsongen av ”SVT:s tv-serie Vänligen Lars Lerin” tar den numera folkkäre konstnären tillfället i akt att prata föräldraskap med kända svenska profiler. Skådespelarna Helena Bergström, 52, och Thorsten Flinck, 55, är två av dem.

– Det här att bli föräldrar hade jag aldrig räknat med. Jag fattar ingenting egentligen, det finns inga ord för vilket mirakel det är, säger han.

”Jag är som ett mähä”

Varför hade du inte räknat med det?

– Nej, men dels med min ålder…jag har aldrig tänkt på det överhuvudtaget. Det har aldrig varit aktuellt. Jag har haft katter och tyckt det varit bra med det.

Hela den lilla familjen är i Stockholm för att göra intervjuer inför den nya säsongen av ”Vänligen Lars Lerin”. När Lars och Junior samtalar springer Rafael glatt omkring mellan deras ben.

Medan Junior är den stränga pappan med benhårda regler, har Lars svårt att sätta gränser.

– Jag är väl som ett mähä överhuvudtaget. Det är Junior som får uppfostra honom och jag är bara en lekkamrat. Jag kan liksom inte uppfostra någon. Jag är mer någon som bara är lite snäll där ute i kanten, säger han.

”Vill att Rafael ska vara fri”

Han lär sig nya saker om föräldraskapet varje dag.

– Tyvärr lär man sig kanske genom sina misstag. Nu är han ju så liten att vi hunnit göra så mycket misstag än, men en får försöka ha den där intuitionen och ge honom kärlek och trygghet. Och inte gör om samma misstag som mina föräldrars generation, säger han.

Vilka misstag är det?

– Jag är ju själv uppväxt i ett hem där mamma var överbeskyddande och hade förväntningar på vem jag skulle bli. Det är ju inte så bra. Jag vill att Rafael ska vara väldigt fri. Att han slipper det där att anpassa sig, vara försiktig och stå på tå.

Nya säsongen av ”Vänligen Lars Lerin” har premiär i SVT1 onsdagen den 11 januari.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Lerins mardrömsjular med spriten: ”Var väl inte särskilt trevlig”

ÄMNEN I ARTIKELN

Lars Lerin