Tv-chef till attack: Flaggbråket urartade på presskonferensen

1 av 7
NÖJE

Presskonferensen urartade i verbalt storbråk.

Efter att den armeniska artisten viftat med Nagorno-Karabachs flagga i direktsändning gick biträdande generaldirektören för azerisk tv till attack under presskonferensen.

– Att höja den flaggan är fullständigt i strid mot internationella normer och principer och jag hoppas att Eurovisions ledning vidtar allvarliga åtgärder mot det här, säger han.

Eurovision song contests första semifinal blev plötsligt arena för politiskt storbråk när Armeniens sångerska Iveta Mukuchyan höjde Nagorno-Karabachs flagga i direktsändning.

Nöjesbladet frågade varför under den efterföljande presskonferensen.

Nagorno-Karabachs flagga är en av de mest politiskt laddade flaggorna i Europa. Varför viftade du med den?

– Jag representerar mitt land och mina känslor. Jag vill sprida fredens budskap, Armenien vill ha fred och det var därför jag skrev låten. Jag lever i Tyskland och är Armenier, jag är internationell och vill bara ha fred och kärlek. Därför höll jag upp flaggan. Jag vill uppmärksamma detta, sa hon.

Azeriska tv-chefen till verbal attack

Det fick den biträdande generaldirektören för det azeriska tv-bolaget Ictimai tv, Shaig Mammadov, att gå i taket.

När det var dags för den azeriska artisten Samra att få frågor ställde sig tv-chefen upp i publiken.

– Jag vill framföra min ståndpunkt om den armeniska artistens uppträdande i dag. Nagorno-Karabach är en internationell del av Azerbadjzjan. Inget land i världen har erkänt Nagorno-Karabach som självständigt. Så att höja den flaggan är fullständigt i strid mot internationella normer och principer och jag hoppas att, Eurovisions ledning vidtar allvarliga åtgärder mot det här, sa han.

Moderatorn försökte bryta

Två gånger tvingades moderatorn Jovan Radomir försöka avbryta den azeriska tv-chefen innan han satte sig ner igen.

Redan innan bråket på presskonferensen var Nöjesbladet i kontakt med Eurovisions eventchef Sietse Bakker.

– Det kan vara ett regelbrott om flaggan användes för att göra ett politiskt ställningstagande. Vi kommer att prata med delegationen och se vad de säger. Sedan tar vi det därifrån, i morgon, säger han.

– Nagorno-Karabach är ett mycket spänt konfliktområde och har varit så i många år. Det gör regionens flagga till en väldigt stark symbol.