Mejla

Jens Peterson

Glöm Gunvald – nu hyllar vi Martin Beck

Nu struntar vi i Gunvald Larsson en stund. Glömmer Grannen, den rödhårige stödkragen med stänkare.

Det är dags att hylla huvudpersonen. Applådera Martin Beck.

Dags att resa en staty över Peter Haber.

Peter Haber är en utmärkt skådespelare och i snart 20 år har han tålmodigt byggt en trovärdig Martin Beck. Den ende som varit med i de 34 filmerna i Sveriges längsta serie.

Peter Haber har klarat dem alla. Medarbetare som misskött sig. Dumma chefer. Konstiga manus. Illa dubbade tyska motspelarel. Han har varit ett tryggt och stadigt centrum ända sedan han först klev in i rollen 1997. När en okänd Michael Nyqvist spelade en av de unga poliserna.

Peter Haber var 45 år då. Vi har sett honom åldras genom åren som Martin Beck. Rollfiguren har fått barnbarn, som nu till finalen ”Sista dagen” blivit en nästan vuxen ung man.

Jag har sett alla filmerna och man kan ha många åsikter om dem. Kvaliteten har varit skiftande. Olika omgångar har haft sämre eller bättre manus, mer eller mindre intressanta poliser och fall. Ett tag spelade Per Morberg påfrestande polischef. Det blev mycket bättre när Marie Göranzon bossade för Beck-gruppen.

Stina Rautelin som Lena Klingström och Malin Birgerson som Alice Levander tillförde mycket när de var med. I sista omgången syrlige Jonas Karlsson som chef och de nya kolleger som spelas av Elmira Arikan och Anna Asp. Måns Nathanaelsson har varit med länge som Oscar Bergman och fått allt matigare roll. Kristofer Hivjus norske Steinar gav ny energi åt seriens tre avslutande (?) filmer.

Aldrig har det varit det minsta fel på Peter Haber som Martin Beck. Ändå har huvudpersonen på ett märkligt sätt hamnat i bakgrunden. Mest vid sidan av den gapige och brutale kollega som Mikael Persbrandt spelade i de flesta filmerna. I hur många nyanser av upprördhet har Peter Haber fått säga ”Gunvald!!?”.

Det är kring den excentriske grannen Valdemar på balkongen, mycket underhållande spelad av Ingvar Hirdwall, som det bildats en fanklubb. Var är Peter Haber/Martin Becks vänförening? Skriv in mig som medlem.

Peter Haber har gjort ett strålande jobb som Martin Beck, lika stillsamt övertygande som Carl-Gustaf Lindstedt och Gösta Ekman när de spelade polisen. Tack för lång och trogen tjänst.

3 x bra beck

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN