Regissörens hårda kritik mot SF-bolag

NÖJE

”Blir väldigt arg när jag får höra talas om festandet på Rivieran”

1 av 5

Regissören Hannes Holm ger SF Studios skarp kritik.

Enligt honom präglas produktionsbolaget av sexistisk grabbkultur.

– Jag jobbar gärna med SF men absolut inte under deras nuvarande ledning. Finns inte en chans, säger han till Kulturnyheterna.

Regissören bakom succéfilmen ”En man som heter Ove”, Hannes Holm, ger nu ett av Sveriges störta produktionsbolag, SF Studios, hård kritik.

Till Kulturnyheterna berättar han att företaget drivs av ett pengaintresse och att kreativitet inte alls är lika viktigt. Dessutom präglas bolaget av en sexistisk grabbkultur.

– När jag sitter i Sverige och jobbar och får höra talas om det här vilda festandet nere på Rivieran och får läsa om dem i tidningen, då blir jag väldigt arg och irriterad. När svenska filmarbetare jobbar arslet av sig och så dyker det upp champagnefester, yachter och lättklädda flickor. Är det det som pengarna från Ove går till, säger Hannes Holm till Kulturnyheterna.

Sexismen ska främst ha förekommit under filmfestivalen i Cannes tidigare i år. SF Studios hyrde då en lyxjakten som kostar nästan en halv miljon kronor i veckan.

Dåliga resultat

Kulturnyheterna har varit i kontakt med flera personer inom filmbranschen som alla vittnar om ett missnöje mot SF Studios. Men det är inte många som velat uttalat sig.

– SF:s förhållningssätt till det vi gör stämmer inte med mitt, säger Lars Blomgren, vd för produktionsbolaget Filmlance, till Kulturnyheterna.

Han håller med om att SF Studios prioriterar affärer framför kreativiteten, vilket också drabbar resultatet av vad som produceras. Han samarbetar därför inte med bolaget.

Tidigare medarbetare för bland annat dramaserien ”Fjällbackamorden” har berskrivit produktionen som oprofessionell. Detta då manus varit försenade och därmed skapat kaosartade arbetsförhållanden.

– Jag tycker att det är väldigt märkligt att de levererar produkter som inte är tillräckligt bra. De är för stora för det och det påverkar allas tilltro till produktionsbolagen. De gör oss alla en otjänst, säger Lars Blomgren till Kulturnyheterna.

”Statliga pengar”

Flera kritiker menar också att produktionsbolaget är ute på vinstjakt och plockar ut höga belopp ur filmers budget.

– Vi får inte glömma bort att en stor del av budgeten är statliga pengar. Där finns det en moralisk aspekt. Det är samhället, det är våra pengar, det är vi som betalar in skatt och ger bland annat till landsting, och en skvätt till film, säger Hannes Holm till Kulturnyheterna.

På tisdagskvällen kommenterade kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP) uppgifterna till Expressen.

– Det är osmakliga uppgifter som kommit till allas kännedom under kvällen. Jag ser fram emot att Filminstitutet nu ser över om det behövs ytterligare regler för att säkerställa att samhällets pengar går till dom som faktiskt gör film, skriver hon i kommentaren till tidningen.

Nöjesbladet söker Hannes Holm och representanter från SF Studios.

ARTIKELN HANDLAR OM