Stiligt, Jihde!

NÖJE

Gosse - vilken guldslips

Peter Jihde, 34, bär gärna enfärgade slipsar till sina kostymer. I går blev han tilldelad årets guldslips för sitt säkra smakval.

Foto: TOMMY MARDELL
Prisad Tv-profilen Peter Jihde jämför slipsen med fotbollsspelaren Teddy Lucic.

-Det är synnerligen hedrande, men samtidigt lite konstigt. Jag jobbar mycket med enfärgade slipsar som matchar kavajen, men jag är glad att juryn uppskattar dem.

Hur många slipsar äger du?

-Fem, tio stycken. På jobbet använder jag slipsar som SVT köper in.

Hur mycket pengar lägger du ner på dem?

-Jag köper kanske tre till fyra per år så jag skulle gissa på cirka 1200 kronor.

Vad betyder en slips för dig?

-Den kan sätta piff på en trist kostym. I arbetet ger den pondus. Jag vill att folk ska tänka att det där verkar vara en bra människa, honom ska jag prata mycket med.

Är slipsen underskattad?

-Nej, folk har bra koll på slipsar. Man kan jämföra slipsar med Teddy Lucic. Folk har vant sig vid att slipsen finns och kommer att sakna den om den skulle försvinna.

Vad betyder slipsen för dagens mode?

-Den betyder mycket färg och utstrålning. Folk är ofta för fega när de väljer slipsar. Men har man en riktigt snygg kostym får man inte ha en alltför snygg slips som stjäl uppmärksamheten. Det är som en tårta med både Ahlgrens bilar och geléhallon, det funkar inte.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

-Att mitt bagage inte kommer bort mellan Amsterdam och Madrid. Jag var orutinerad och packade tandborsten och kalsongerna i väskan.

Camilla Sundell

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode