Nöje

Storslagna låtar på Arvingarnas nya cd

NÖJE

Lasseman Larsson sjunger till sin döda pappa.

”Ensamma stunder” är ett av de mest gripande ögonblicken på Arvingarnas nya album ”Nummer 8” (Mariann).

Aftonbladet har tjuvlyssnat på sex låtar.

”Jag har förlorat nån / nån som jag tycker om / Tomheten fyller min själ / Finns det ett liv utan dig?”, sjunger Lasseman i den här blåskryddade soulpastischen. Gert Lengstrands text skrevs en månad efter Streaplers-

legendaren Lasse Larssons bortgång i augusti 2004. För att inte bli alltför utlämnande har den maskerats till att handla om en mer reguljär kärleksrelation, men det är uppenbart vem Lasseman Larsson kvider fram sin saknad om. De sex låtar jag fått höra vittnar om en storslagen comeback på flera plan.

Det är till exempel ingen tillfällighet att Kim Carlsson sjunger bättre än nånsin på singelspåret ”Hon kommer med sommaren”, skriven av Mikael Erlandsson, Claes Andreasson och Torbjörn Wassenius. Den kan för övrigt gå in på Svensktoppen på söndag.

Kim har på senare år jobbat medvetet med både sin sångröst och sitt gitarrspel. Det märks. Han är helt lysande i pianoballaden ”Som i en dröm”.

Producenten Mats ”MP” Perssons insatser märks också tydligt. För visst är det en Gyllene Tider-orgel jag hör i ”Hela vägen hem”? Nostalgi som får mig att fnittra förtjust.

Lasse Holm har hittat gnistan igen som kompositör tillsammans med parhästen från ”Eloise” - Arvingarnas vinnarlåt i schlager-SM 1993 - Gert Leng-strand. Förutom ”Ensamma stunder” har de skrivit den vassa driften med våra dokusåpakändisar, ”Superstar”, på min provskiva. Närmast kommer jag att tänka på Magnus Uggla och ”Joey Killer” - ”Superstar” bär spår av Robinson-Robban och en hel lång rad andra som haft sin kvart i rampljuset.

”Till en öde ö” är en saftig dansgolvsröjare med La Bamba-riff och mycket blås. Svettigt sväng. ”Tid att leva” är en rak popschlager av Lengstrand, Lars ”Dille” Diedricson och Calle Kindbom.

Kul när hjärnorna bakom några av de senaste 15 årens största schlagerlåtar slår ihop sina genier.

”Nummer 8” finns i butik i morgon.

Magnus Persson från nedlagda Helene & Gänget satsar så smått på en karriär i eget namn. De senaste åren har han verkat som skivproducent, men på singeln ”Känner du Rune” (Hi-Hat Records) sjunger han själv.

”Känner du Rune” är en godmodig countryhistoria om en lastbilschaufför med fötterna på jorden. Country på skånska, inte helt olikt det den forne Wizex-mannen Dan Stråhed presterat på senare år.

Persson kryddar anrättningen med sitt pigga dragspel.

Debutalbumet, som kommer senare i år, gästas av Helene Persson.

Bäst just nu

Michael Nystås

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp smidigt startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje