Sverker Olofsson

Sverker Olofsson om ”miljongåvan”: ”Det var obehagligt”

Av: 

Jakob Meijer

NÖJE

Sverker Olofsson blev miljonär mot sin vilja.

Från ingenstans hade någon plötsligt satt in 1,3 miljoner på hans konto.

– Det är helt jäkla osannolikt, säger ”Plus”-profilen.

Det var förra veckan som Sverker Olofsson gjorde den märkliga upptäckten. När han kollade sitt konto var han plötsligt 1 345 693 kronor rikare, skriver han i en krönika på news55.se.

– Det är klart att man blir lätt chockad. Det är klart det var obehagligt, naturligtvis. Hur skulle du reagera själv?, säger Sverker Olofsson till Nöjesbladet.

Han gissar att någon ”tjänsteman” skrivit in fel siffror i samband med en överföring och pengarna därför hamnat på Olofssons konto.

– Det var viktigt för mig att reda ut det där, men det är klart att det även var viktigt för personen som gjort fel. Man ligger väl inte så bra till när man skickar över en miljon kronor i fel ände. Jag hoppas det var både jag och någon annan som var glad när allt var utrett, skrattar han.

Att få en miljon var uppenbarligen inga svårigheter. Men att lämna tillbaka pengarna var en desto mer komplicerad historia. När han gick till banken samma kväll fick han som svar att det visst var hans pengar.

Trodde du att det faktiskt var dina pengar?

– Nej, naturligtvis inte. Efteråt har jag haft en massa kompisar som har försökt övertyga mig om det. ”Tänk om”. Men jag vet att det inte var så. Jag rör mig inte i de nivåerna. Däremot, säg att det var 10 000 kronor. Men nu var det inte det så det fanns ingen sådan tanke.

Först dagen efter lyckades banken hitta avsändaren. Enligt Sverker Olofsson ska ett danskt investmentbolag legat bakom transaktionen, och att det sedan gått via en svensk bank till Olofsson.

Väljer hellre kontanter

Sverker Olofsson säger att han är ”extremt misstänksam” mot dagens betalningssystem, och att det här fallet inte gör honom mindre skeptisk.

– Jag är jädrigt tveksam till betalningssystemen där man lämnar en kod efter sig och de här människorna som har den kan plocka pengar från ens konto, säger han och fortsätter:

– Jag har jädra koll på mina konton, jag vet vad som flyter in och ut. När jag såg det här tänkte jag: ”Ta mig sjutton, det är någon som hackat sig in”. Men samtidigt hackar man väl inte in sig för att ge en pengar. Men jag tycker faktiskt det var obehagligt.


Tycker du man kan dra någon lärdom av den här historien?

– Jag tycker att man ska vara som jag, man ska vara misstänksam mot dagens betalningssystem, och man ska verkligen ha koll på sina konton. Nu blir det lite löjligt när jag säger så en sån här gång. Men när jag betalar något med mina kort känns det som att jag öppnar dörren till ytterligare någon. Är man det minsta tveksam kan det vara en säkerhetsgrej att lägga fram en hundring i stället för att ta sitt kort. Jag är en omodern person i det avseendet.


Så hellre kontanter?

– Ja, när man känner sig osäker, i stället för att dra sitt kort i tid och otid.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Kräver sexsiffrigt belopp av Helena

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverker Olofsson